Intra in contact cu noi

Social

Romania si Bulgaria, in situatia de a nu intra in Schengen la 1 ianuarie 2014!

Publicat cu

pe

Un purtator de cuvant al CE a declarat ca Romania si Bulgaria este foarte probabil sa nu intre in Schengen la 1 ianuarie 2014, datorita situatiei din UE.

„Vreau sa citez ceea ce a spus ieri (luni – n.r.) presedintele (Comisiei Europene): Romania si Bulgaria nu vor intra in spatiul Schengen la 1 ianuarie 2014”. a precizat Frédéric Vincent, purtator de cuvant al CE.

„Presedintele a raspuns unei intrebari (la un post francez de televiziune – n.r.) privind spatiul Schengen, dar as vrea sa subliniez ca pozitia noastra nu s-a schimbat, si anume Romania si Bulgaria sunt, potrivit Comisiei, pregatite sa adere la spatiul Schengen, dar, daca ne uitam la situatia actuala din UE, este foarte probabil sa nu intre la 1 ianuarie 2014”, a spus Vincent.

„Discutiile sunt in curs si decizia trebuie sa fie luata de Consiliul de Ministri (…) dar Comisia crede ca pot (adera la Schengen)”, a subliniat oficialul european.

„Romania si Bulgaria nu vor intra in spatiul Schengen la 1 ianuarie 2014. Aceasta dezbatere presupune, ca de obicei, un amalgam incredibil intre Schengen, imigrare, Lampedusa, lucratori detasati. Un amalgam care trebuie denuntat; daca nu, vom fi martorii intensificarii miscarilor extremiste care imping Europa sa faca lucruri foarte periculoase. Pentru ca noi am experimentat in istoria Europei aceasta xenofobie, acest sovinism si nu este un lucru bun. Europa a trecut prin perioade grele in aceste momente de ultranationalism, protectionism sau sovinism. Trebuie sa le evitam. Sa luam fiecare caz in parte. Romania si Bulgaria nu vor intra in spatiul Schengen deoarece exista tari care se opun; deci exista o unanimitate care trebuie atinsa, chiar daca, tehnic, indeplinesc deja conditiile”, a declarat, luni seara, presedintele CE, Jose Manuel Barroso, pentru postul privat de televiziune din Franta LCI.

Reclama

Sursa: mediafax.ro

Continua sa citesti
Reclama
Click pentru comentarii

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sanatate

S-a declarat epidemie de rujeola la nivel national!

Publicat cu

pe

Ministerul Sanatatii a declarat epidemie de rujeola la nivel national dupa ce a inregistrat peste 2000 de cazuri. Totodata Ministerul Sanatatii va derula o campanie de informare a parintilor, impreuna cu medicii de familie, pentru o mai buna aderenta la programul de vaccinare.

„Avand in vedere cresterea ingrijoratoare a cazurilor de rujeola, precum si numarul mare de spitalizari in sectiile de pediatrie si boli infectioase al copiilor infectati, Ministerul Sanatatii a declarat epidemie de rujeola la nivel national, pentru a face posibila vaccinarea copiilor cu varsta cuprinsa intre 9 si 11 luni, precum si recuperarea celor nevaccinati sau cu schema de vaccinare incompleta”, arata un comunicat al Ministerului Sanatatii.

In acest moment, se inregistreaza aproape 2.000 de cazuri la nivel national, in 29 de judete. De asemenea, Ministerul Sanatatii va derula o campanie de informare a parintilor, impreuna cu medicii de familie, pentru o mai buna aderenta la programul de vaccinare. Rujeola este o boala infectioasa, care se transmite cu usurinta mai ales la copiii nevaccinati, iar uneori evolutia este grava si pot aparea complicatii, avertizeaza oficialii din MS. Acoperirea vaccinala cu prima doza, la nivel national, este de 78%, iar cu doza a doua, de 62% dintre copiii eligibili, situandu-se pe un trend descrescator de mai mult de 10 ani.

Continua sa citesti

Sanatate

OMS cere informatii despre noul val de boli pulmonare din China!

Publicat cu

pe

O crestere a bolilor respiratorii in randul copiilor din China ingrijoreaza Organizatia Mondiala a Sanatatii, care a solicitat informatii detaliate de la Beijing, informeaza Rador Radio Romania.

China sustine ca nu a detectat niciun agent patogen nou sau neobisnuit legat de cresterea cazurilor de boli pulmonare in nordul tarii, a declarat Organizatia Mondiala a Sanatatii joi, 23 noiembrie, dupa ce a solicitat informatii detaliate de la Beijing.

„Autoritatile chineze au indicat ca nu au fost detectati agenti patogeni noi sau neobisnuiti, nici semne clinice neobisnuite, inclusiv in Beijing si Liaoning, ci doar cresterea generala a numarului de cazuri de boli respiratorii datorate agentilor patogeni cunoscuti”, a informat OMS intr-un comunicat.

Adresandu-se presei pe 13 noiembrie, autoritatile chineze au atribuit aceasta crestere a bolilor respiratorii abandonarii in acest an a restrictiilor de sanatate anti-Covid si circulatiei agentilor patogeni cunoscuti. Acestea au subliniat atunci necesitatea imbunatatirii supravegherii bolilor in unitatile sanitare, precum si intarirea capacitatii sistemului de sanatate de a ingriji pacienti, precizeaza OMS. Ce a solicitat OMS
Mass-media de stat chineza si sistemul global de monitorizare a bolilor ProMED au raportat, marti, cazuri de pneumonie neconfirmata la copii in nordul Chinei.

Reclama

OMS „a solicitat, de asemenea, informatii suplimentare despre tendintele recente in circulatia agentilor patogeni cunoscuti, inclusiv gripa, SARS-CoV-2 (virusul care provoaca Covid-19), RSV care afecteaza sugarii si Mycoplasma pneumoniae (o bacterie care provoaca pneumonie), precum si asupra gradului de aglomeratie in sistemul de sanatate”, mai precizeaza comunicatul.

Situata in nordul Chinei, capitala Beijing se confrunta in prezent cu o perioada de frig, cu temperaturi negative.

Orasul „intra intr-un sezon cu o incidenta ridicata a bolilor respiratorii infectioase”, a reamintit, miercuri, Wang Quanyi, director adjunct si epidemiolog sef al Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor din Beijing.

Reclama
Continua sa citesti

Sanatate

Legatura intre smog si COVID! De ce coronavirusul a facut ravagii in Lombardia!?

Publicat cu

pe

Un studiu al Universitatii Tor Vergata din Roma Tor si ENEA, publicat in revista ”Science of The Total Total Environment” evidentieaza ca legatura dintre proteina Spike a virusului, cheia moleculara pe care o foloseste pentru a patrunde in celule si PM2,5, adica acele particule minuscule de smog care au dimensiuni mai mici sau egale cu 2,5 microni (miimi de milimetru).

”In faza initiala a pandemiei, Lombardia si, in general, intreaga zona a Vaii Po au fost afectate mult mai puternic de infectia virala decat restul tarii”, explica Caterina Arcangeli, cercetator ENEA si coautor al studiului.

”Vorbim despre una dintre cele mai poluate parti ale Italiei si acest lucru a determinat comunitatea stiintifica sa formuleze ipoteza unui posibil rol al particulelor atmosferice in raspandirea virusului”.

Din raportul anual al Agentiei Europene de Mediu, cu date referitoare la 2021, reiese ca Polonia, Italia si Germania sunt, in ordine, tarile europene in care smogul provoaca cele mai multe daune sanatatii. In Italia, 46.800 de decese sunt atribuite expunerii la particulele fine PM2,5. In general, indica Agentia, din 2005 pana in 2021 situatia s-a imbunatatit, decesele atribuibile PM2,5 in UE au scazut cu 41%, ajungand la 253 mii de decese pe an. Insa 97% din populatia urbana este expusa la concentratii de PM2,5 care depasesc nivelul stabilit de Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Reclama

”Impactul poluarii aerului asupra sanatatii noastre continua sa ramana prea mare – a subliniat directorul SEE, Leena Yla Mononen – vestea buna este ca autoritatile la nivel european, national si local fac tot posibilul pentru reducerea emisiilor prin masuri precum promovarea transportului public sau mersul cu bicicleta in centrele urbane si prin actualizarea legislatiei”.
Cercetatorii au verificat prezenta virusului pe filtrele pentru PM2.5 prezente in orasul Bologna, dupa care au efectuat simulari gratie supercomputerului Cresco6 al Enea, capabil sa efectueze 700 de mii de miliarde de operatii matematice pe secunda. ”Afinitatea dintre PM2.5 si Sars-CoV-2 este plauzibila – explica Arcangeli – numai ca simularea nu ne permite sa evaluam daca aceste interactiuni sunt suficient de stabile pentru a transporta virusul in atmosfera, sau daca dupa transportare, acesta isi mentine infectiozitatea. Prin urmare, nu poate fi exclusa posibilitatea ca virusul sa fie „captat” de PM, cu o reducere ulterioara a infectiozitatii si raspandirii, sau inactivat de aceasta interactiune puternica cu particulele”.
Puterea simularilor pe computer efectuate de acest studiu consta in capacitatea de a modela diferite tipuri de particule, variind atat concentratia, cat si compozitia chimica a poluantilor atmosferici. Prin urmare, aceste simulari pot reprezenta un instrument util pentru a evalua rapid posibila interactiune a particulelor fine cu virusi, bacterii sau alte tinte celulare relevante. ”Aceasta posibilitate s-ar putea dovedi utila pentru a contracara sau a controla raspandirea viitoarelor boli transmise prin aer in regiunile foarte poluate si pentru a oferi informatii utile pentru elaborarea planurilor de control al poluarii aerului”, conchide Arcangeli.

sursa: Rador Radio Romania

Continua sa citesti

hot news