Acasă Social Romania si Bulgaria, in situatia de a nu intra in Schengen la...

Romania si Bulgaria, in situatia de a nu intra in Schengen la 1 ianuarie 2014!

32

Un purtator de cuvant al CE a declarat ca Romania si Bulgaria este foarte probabil sa nu intre in Schengen la 1 ianuarie 2014, datorita situatiei din UE.

„Vreau sa citez ceea ce a spus ieri (luni – n.r.) presedintele (Comisiei Europene): Romania si Bulgaria nu vor intra in spatiul Schengen la 1 ianuarie 2014”. a precizat Frédéric Vincent, purtator de cuvant al CE.

„Presedintele a raspuns unei intrebari (la un post francez de televiziune – n.r.) privind spatiul Schengen, dar as vrea sa subliniez ca pozitia noastra nu s-a schimbat, si anume Romania si Bulgaria sunt, potrivit Comisiei, pregatite sa adere la spatiul Schengen, dar, daca ne uitam la situatia actuala din UE, este foarte probabil sa nu intre la 1 ianuarie 2014”, a spus Vincent.

„Discutiile sunt in curs si decizia trebuie sa fie luata de Consiliul de Ministri (…) dar Comisia crede ca pot (adera la Schengen)”, a subliniat oficialul european.

„Romania si Bulgaria nu vor intra in spatiul Schengen la 1 ianuarie 2014. Aceasta dezbatere presupune, ca de obicei, un amalgam incredibil intre Schengen, imigrare, Lampedusa, lucratori detasati. Un amalgam care trebuie denuntat; daca nu, vom fi martorii intensificarii miscarilor extremiste care imping Europa sa faca lucruri foarte periculoase. Pentru ca noi am experimentat in istoria Europei aceasta xenofobie, acest sovinism si nu este un lucru bun. Europa a trecut prin perioade grele in aceste momente de ultranationalism, protectionism sau sovinism. Trebuie sa le evitam. Sa luam fiecare caz in parte. Romania si Bulgaria nu vor intra in spatiul Schengen deoarece exista tari care se opun; deci exista o unanimitate care trebuie atinsa, chiar daca, tehnic, indeplinesc deja conditiile”, a declarat, luni seara, presedintele CE, Jose Manuel Barroso, pentru postul privat de televiziune din Franta LCI.

Sursa: mediafax.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos