18.6 C
București
luni, aprilie 15, 2024
AcasăStirea zileiRomanul rapit in Nigeria de catre islamisti! ”Cand mi-au vazut jumarile de...

Romanul rapit in Nigeria de catre islamisti! ”Cand mi-au vazut jumarile de porc…”

in:

Stiri pe acelasi subiect

Studentii ieseni au dat lovitura in SUA cu o inima artificiala pentru copii

O echipa de tineri studenti la Universitatea de Medicina...

Roboti umanoizi care „vor transforma lumea” in urmatorii doi ani

Rapiditatea cu care evolueaza lumea este uimitoare, iar de...

Toti porcii sunt pe tiktok si facebook! Se vand intre 16 si 21 de lei in viu

Pentru cei care asteapta cu nerabdare sarbatorile de iarna...

Povestea românului răpit în Nigeria aduce din nou în prim plan riscurile la care se supun inginerii, în mare parte absolvenţi ai Universităţii Petrol şi Gaze din Ploieşti, care aleg să lucreze în ţări africane. Un inginer ploieştean, răpit la rândul lui de rebelii nigerieni, povesteşte experienţa terifiantă prin care a trecut.

Un inginer ploiestean, rapit la randul lui de rebelii nigerieni, povesteste experienta terifianta prin care a trecut. Sunt platiti foarte bine, dar fiecare cent este meritat cu prisosinta. Merg la serviciu sub escorta, fiecare pas facut in afara campusului unde se afla zona securizata inseamna expunere sigura la pericol, iar atunci cand cad prada gruparilor rebele, viata lor atarna de un fir de ata.

Orice gest al lor sau al autoritatilor poate fi interpretat, iar rapitorii sunt foarte rar ingaduitori. Ei nu cedeaza decat atunci cand li se plateste suma de bani, de ordinul milioanelor de euro, ceruta drept rascumparare. S-au intamplat insa si minuni. Un inginer roman, din Ploiesti, a fost victima unei astfel de grupari de rebeli nigerieni care l-au rapit, la inceputul anilor 90, dar l-au lasat sa plece dupa ce au vazut ca nu are bani la el asa cum banuiau ei, anunta Adevarul.

Dan Grigoraş, profesor în cardul UPG Ploieşti, a fost victima unei răpiri în Nigeria, ţară unde a lucrat timp de doi ani, ca inginer detaşat acolo de universitatea ploieşteană. Evenimentul nefericit a avut loc în vara anului 1994, dar, deşi au trecut mai bine de douăzeci de ani de la momentul răpirii, Grigoraş îşi aduce aminte fiecare detaliu al acestei experienţe care l-a marcat pe viaţă.

“Patronul firmei la care lucram trebuia să trimită din România în Nigeria o sumă destul de mare, salariile românilor care lucrau acolo. Eu eram în ţară şi trebuia să plec în Nigeria, aşa că s-a gândit să mi-i dea mie şi să înmânez eu colegilor banii, doar că în ultimul moment s-a răzgândit. Când am ajuns la aeroport în Lagos, acolo era un panou mare pe care scria Mister Grigoraş you are waited by F…. Engineering…Mie mi s-a părut atunci totul ok pentru că ei erau foarte bine informaţi, aveau toate datele mele, ştiau numele patronului.  Erau la pont. Ei aşteptau de fapt ca eu să am acei bani, salariile colegilor. M-au luat şi mi-au spus că mă duc la sediu să stea puţin de vorbă cu mine, ” povesteşte Grigoraş.

Inginerul ploieştean îşi aminteşte că, în ciuda tensiunii care exista în camera unde îl duseseră răpitorii, au existat şi câteva moment hazlii. Tot scotocind prin bagaje, aceştia au dat peste o pungă în care se aflau jumări pe care Grigoraş le luase cu el în Nigeria pentru a le da cadou patronului său român.

“M-au întrebat ce era în pungă, iar eu le-am explicat că este un aliment gras, iar ei nu au obiceiul să consume aşa ceva. Au crezut şi nu le-au luat. Mi-au pus punga înapoi în bagaj”, îşi aminteşte Grigoraş. Abia după ce răpitorii nigerieni au realizat că inginerul român nu avea bani asupra lui şi că pontul nu fusese tocmai valabil, iar Dan Grigoraş nu era atunci o personalitate încât să merite efortul unui scandal cu posibile urmări grave, au acceptat să-I elibereze. Inginerul spune că toată discuţia s-a derulat în termeni foarte politicoşi, nimeni nu a ridicat tonul şi nici nu a văzut ca cineva să fi avut arme asupra lui.

“M-au dus cu maşina pâna la hotelul aeroportului, m-au invitat să cobor şi mi-au aruncat bagajele pe geam, aşa, cu silă. Nu au cerut răscumpărare, au considerat că nu sunt prea important. Ei, de fapt, nu doreau decât acea sumă de bani pe care eu ar fi trebuit să o am cu mine, eu aşa cred. Când au văzut că nu îi am, atunci au fost dezamăgiţi,” susţine Grigoraş.

Citeste mai mult pe adevarul.ro

Ultimele stiri