Rusia a lansat lucrari pentru construirea unei baze militare care va putea primi mai multe mii de soldati si depozite de arme si munitii la 25 km de frontiera ucraineana, langa oraselul Valuiki, nu departe de Soloti, au relatat locuitori ai regiunii, potrivit Le Figaro citat de Agerpres.

In apropierea locului ales se afla o cale ferata care leaga Soloti de Moscova si Lugansk, capitala uneia dintre cele doua republici autoproclamate de separatistii prorusi in estul Ucrainei.

Potrivit unui apel la oferte de contracte publicat pe site-ul internet al guvernului rus zakupki.gov.ru, baza se va intinde pe o suprafata de 300 ha. In aceasta saptamana, lucratori au inceput sa ridice un gard intr-un camp situat in apropiere de Soloti pentru a delimita terenul. Un reporter de la Reuters care s-a aratat interesat de activitate a fost somat sa se indeparteze, fiind suspectat ca ar putea fi ‘spion ucrainean’.


Citeste si:

Mai multe dispozitive de constructii si o macara erau vizibile. ‘Se construieste un adevarat oras’, a declarat localnicul Aleksandr Pancenko, a carui casa se afla in apropierea viitoarei baze. Intrebat la Soloti, un barbat care s-a prezentat drept reprezentant al Agentiei federale pentru constructii speciale, ce are ca obiect de activitate instalatii militare, a refuzat sa vorbeasca despre lucrari, invocand secretul de aparare.

Potrivit unui document publicat pe site-ul guvernamental, viitoarea baza va servi pentru antrenamentul militarilor din artilerie, artileria antiaeriana si trupele blindate. Ea va cuprinde un centru de comanda si unul de comunicatii, o cantina cu 2.000 de locuri, un complex sportiv cu piscina si terenuri de tenis, precum si o parte rezidentiala cu peste o mie de apartamente.

Prima etapa a lucrarilor ar urma sa fie finalizata in 29 aprilie 2016, precizeaza documentul.