In Rusia au fost luate MASURI DE SECURITATE drastice cu o luna inaintea JO de la Soci!

31

In Rusia au intrat in vigoare masuri de securitate drastice cu o luna inaintea deschiderii Jocurilor Olimpice de la Soci, temerile privind posibile atentate fiind relansate de doua atacuri sinucigase produse la sfarsitul lui decembrie.

Intrarea tuturor soferilor in Soci este de acum filtrata si accesul in acest oras cu 350.000 de locuitori este interzis vehiculelor care vin din exterior si nu au autorizatie speciala.

Fortele de ordine, deja mobilizate in aceasta statiune balneara situata intre malul Marii Negre si Caucaz, au primit intariri marti, in ceea ce pare una dintre masurile cele mai vizibile.

Acest dispozitiv intra in vigoare cu o luna inaintea Jocurilor Olimpice care vor avea loc in perioada 7-23 februarie si vor fi mentinute pana la 23 martie, respectiv cu o saptamana dupa inchiderea jocurilor paralimpice (7-16 martie).

Aproximativ 37.000 de politisti si unitati ale fortelor terestre vor fi mobilizati pentru a garanta securitatea JO, cel mai mare eveniment international organizat de Rusia de la destramarea URSS in 1991, la care presedintele Vladimir Putin tine in mod special.

Acest eveniment, pe care unii il numesc „Jocurile lui Putin”, va fi boicotat de mai multi lideri occidentali, intre care presedintii francez si german, de exemplu, a caror absenta la ceremonia de deschidere din 7 februarie este interpretata drept un semn de protest fata de incalcarea drepturilor omului in Rusia, denuntata de organizatiile neguvernamentale.

Aceste masuri de securitate exceptionale au fost decise de multa veme, pentru a face fata amenintarii teroriste, liderul rebeliunii islamiste din Caucaz, Doku Umarov, facand apel in iulie la impiedicare JO de la Soci „prin toate mijloacele”.

Dar temerile de a vedea militanti islamisti lansand atacuri in timpul Jocurilor Olimpice au fost intensificate de doua atentate sinucigase atribuite unor kamikaze la sfarsitul lui decembrie si soldate cu 34 de morti la Volgograd (sud-vest), la 700 de kilometri de Soci.

La sfarsitul saptamanii trecute, presedintele Putin a cedat presiunilor Comitetului Olimpic International si a autorizat manifestatiile in timpul Jocurilor, intr-o „zona speciala”, revenind asupra unei decizii initiale de interzicere a oricarui protest.

Dar dispozitivul de securitate pus in aplicare pentru JO, controlat de puternicul Serviciu federal de securitate (FSB) este si mai sever decat cel in vigoare in timpul JO de vara de la Beijing din 2008.

„Incepand cu 7 ianuarie, toate unitatile care se ocupa de securitatea participantilor si invitatilor la Jocurile Olimpice vor fi pregatite sa intervina in orice moment”, a declarat luni ministrul rus pentru Situatii de Urgenta, Vladimir Pucikov, fara a oferi cifre privind efectivele mobilizate.

Supravegherea se va efectua din aer cu un sistem prin statelit, a adaugat el, subliniind ca „toate problemele privind securitatea Jocurilor Olimpice” vor fi rezolvate de acum la „cel mai inalt nivel”.

In afara de restrictiile dure privind circulatia automobilelor, navigatia pe Marea Neagra va fi, de asemenea, limitata incepand de marti.

Fortele terestre ruse vor participa, de asemenea, la operatiunile de securitate pentru pregatirea si desfasurarea JO, care fac parte din misiunile sale in cadrul „noilor amenintari la adresa securitatii interne”, a declarat recent comandantul-sef al fortelor terestre ruse, generalul Vladimir Cirkin.

Militarii vor dispune la Soci de sisteme de aparare antiaeriana Pantsir-S, o noua generatie de rachete sol-aer.

Rusia va supraveghea, de asemenea, toate comunicatiile gratie unui sistem care permite FSB sa aiba acces la toate convorbirile telefonice si pe Internet, a carui existenta a fost dezvaluita la sfarsitul lui 2013 de doi jurnalisti rusi.

La randul lor, Statele Unite s-au declarat pregatite sa ajute Rusia la garantarea securitatii JO daca va fi formulata „o cerere” in acest sens, i-a declarat saptamana trecuta secretarul american al Apararii, Chuck Hagel, omologului sau rus, Serghei Soigu.

Sursa: mediafax.ro