Acasă Economie Rusii ne mananca: Romania ramane complet fara gaze naturale in maxim 9...

Rusii ne mananca: Romania ramane complet fara gaze naturale in maxim 9 ani!

42

Rezervele energetice ale României sunt pe terminate, arată un raport al British Petroleum. Potrivit sursei, gazele naturale se termină în nouă ani, iar petrolul în 22 de ani.

URMARESTE-NE PE YOUTUBE

În România, raportul rezerve dovedite/producție este, pentru gazele naturale, de 9,1. Adică, pe fondul unor rezerve certe de circa 100 de miliarde de metri cubi și a unei producții în scădere (8,7 miliarde de metri cubi în 2020, în scădere cu circa 9,8% față de anul precedent), gazele românești se termină în circa nouă ani, la actualul ritm de extracție și pe baza rezervelor actuale. Cei mai mari producători de gaze din Europa sunt Marea Britanie, Norvegia și Olanda, urmate de România. Pe baza aceluiași calcul, englezii își termină gazele în 4,7 ani, norvegienii în 12,8, iar olandezii în 6,5 ani. La nivel global, socotind producția și rezervele, gazele ar urma să se termine în aproape 49 de ani. Desigur,datele sunt valabile fără a lua în calcul noile descoperiri, informează E-energia.

Pentru petrol, în România raportul rezerve dovedite/producție este de 22,7. Deci, cu alte cuvinte, la ritmul actual de exploatare și pe baza rezervelor de acum, petrolul românesc se termină în aproape 23 de ani. În România, rezervele dovedite de petrol sunt de circa 600 de milioane de barili iar, în 2020, producția națională a fost de 72.000 de barili pe zi, în scădere cu 3,3% față de anul precedent. Cei mai mari producători europeni sunt Norvegia și Marea Britanie (două milione, respectiv un milion de barili pe ziI iar rezervele lor se termină în 10,8, respectiv 6,6 ani, potrivit datelor BP. La nivel global, rezervele de petrol s-ar termina în 53 de ani, evident în scenariile actuale de producție și fără a socoti noile descoperiri.

Articolul precedentPrima localitate din Romania care intra in carantina in Valul 4 al pandemiei!
Articolul următorPreședintele Moldovei, Maia Sandu, suprinsă la piață, unde îți face singură cumpărăturile, fără bodiguarzi