Acasă Angajari S-a deschis prima firma ANTI-SPAGA din Romania! Stie imediat care angajat ia...

S-a deschis prima firma ANTI-SPAGA din Romania! Stie imediat care angajat ia MITA si de ce!

72

Corupția este o problemă endemică în România, astfel că acum a apărut primul startup anti-șpagă. Potrivit celui mai recent studiu Rand Europe, România pierde anual între 13,5% și 22,5% din Produsul Intern Brut (PIB) din cauza corupției, mediile europene fiind cuprinse între 4,9% și 6,3% din PIB.

De asemenea, țara noastră ocupă locul 48 din 176 în privința percepției privind corupția la nivelul sectorului public, potrivit unui alt studiu, de data aceasta realizat de Transparency International în anul 2016, anunta vocea.biz.

Aici intră în scenă Integrity Solutions. Compania profită de implementarea standardului de calitate ISO 37001. Acesta oferă pentru prima dată un cadru al regulilor și legilor internaționale pentru prevenirea luării și dării de mită. Standardul se adresează atât mediului privat, cât și celui public, de orice dimensiuni, fără a impune un sistem birocratic și greoi companiilor. Elementul de bază al acestui nou standard este dezvoltarea culturii etice în mediul de afaceri.

Astfel, Integrity Solutions oferă certificări companiilor și instituțiilor care implementează standardul ISO 37001. Și, ca să primească aceste certificări, respectivele firme sau autorități trebuie să respecte mai multe criterii. Și, ca să le respecte, Integrity Solutions oferă consultanță și asistență în implementarea politicilor și practicilor în cauză.

„Integrity Solutions a apărut din dorința de a aduce o schimbare reală în mediul de afaceri din România, o schimbare către un model sustenabil de afaceri. În felul acesta, impactul serviciilor noastre se regăsește în procesele de management. Din păcate, în România, ne lovim de dorința de a bifa un raport sau de a cheltui bugetul de CSR. În același timp, am întâlnit și companii deschise către îmbunătățirea proceselor de management, care au înțeles valoarea acestor practici. Practic, acest nou standard ISO reunește principalele elemente care se regăsesc în legile internaționale anti-mită (Foreign Corrupt Practices Act, United Kingdom Bribery Act, Sapin II, Legea 231 din Italia) cât și în ghidurile de bune practici internaționale privind sistemele împotriva corupției și mitei. Astfel, ISO 37001 presupune implementarea unor măsuri de precauție pe care firmele, autoritățile publice sau ONG-urile le pot lua pentru a se proteja de o eventuală răspundere penală în situația în care un angajat comite fapte de natură penală ce ar putea atrage și răspunderea angajatorului”, spune Radu Răuță, partener Integrity Solutions.

Standardul oferă cadrul pentru buna funcționare a sistemelor de management anti-mită, reprezentând un consens mondial cu privire la cele mai bune practici de luptă împotriva corupției.

”Necesitatea programelor anti-mită și anticorupție certificate prin acest standard sunt cu atât mai utile în România, având în vedere că lupta anticorupție se concentrează foarte mult pe pedepsirea infracțiunilor, dar nu și pe prevenirea acestor practici ilegale”, se arată într-un comunicat al companiei. Integrity Solutions a fost înființată în anul 2015, iar de la începutul acestui an compania s-a alăturat UN Global Compact Network România, promovând astfel principiile sustenabile de afaceri. În vederea certificării sistemelor de management anti-mită, compania lucrează cu Professional Evaluation and Certification Body (PECB), un organism de certificare din Canada.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos