Acasă Justitie Sa vezi acum HOTIE: PARLAMENTARII si NEAMURILE LOR pot face afaceri in...

Sa vezi acum HOTIE: PARLAMENTARII si NEAMURILE LOR pot face afaceri in VOIE CU BANI PUBLICI fara a mai raspunde penal!

Parlamentarii si-au votat marti un proiect de lege prin care ei si presedintele tarii nu vor mai putea fi anchetati pentru conflict de interese, definit in Codul penal drept fapta a functionarului public, dupa ce au fost scosi din aceasta categorie.

 

Prin aceasta decizie, presedintele si parlamentarii ies si de sub incidenta articolului 253 indice 1 din Codul penal, privind conflictul de interese, definit drept „fapta functionarului public care, in exercitiul atributiilor de serviciu, indeplineste un act ori participa la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, sotul sau, o ruda ori un afin pana la gradul II inclusiv, sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de servicii sau foloase de orice natura”.

 

Presedintele Agentiei Nationale de Integritate (ANI), Horia Georgescu, a postat, marti, pe Facebook, inaintea votului din Parlament privind proiectul de lege, un mesaj in care arata ca „se va crea o super-imunitate”, iar „istoricul de cazuri al ANI va fi aruncat in aer in cazul a 25 de senatori si deputati”.

 

„Este o initiativa care, daca va fi adoptata, da o lovitura grea statului de drept, afectand iremediabil credibilitatea Romaniei ca stat membru al Uniunii Europene si NATO”, a mai scris Georgescu pe reteaua de socializare.

 

Proiectul de lege a fost introdus pe ordinea de zi suplimentara a Camerei si a fost votat fara ca raportul comisiei sa fie publicat si fara dezbatere in plen.

De altfel, Comisia juridica a intocmit raportul luni seara, in aceeasi sedinta controversata in care a fost adoptat si proiectul Legii amnistierii. Este vorba despre proiectul de Lege pentru abrogarea art. 74 indice 1 din Codul penal, la care au fost adoptate mai multe amendamente.

Conform raportului, obtinut de MEDIAFAX, printr-un amendament propus si adoptat de Comisia juridica, presedintele si parlamentarii sunt scosi din categoria functionarilor publici prevazuta in Codul Penal.

Astfel, la articolul 147 Codul Penal prevede ca „prin «functionar public» se intelege orice persoana care exercita permanent sau temporar, cu orice titlu, indiferent cum a fost investita, o insarcinare de orice natura, retribuita sau nu, in serviciul unei unitati dintre cele la care se refera art. 145 (autoritati, institutii publice, persoane juridice de interes public – n.r.)”. De asemenea, „prin «functionar» se intelege persoana mentionata in alin. 1, precum si orice salariat care exercita o insarcinare in serviciul unei alte persoane juridice decat cele prevazute in acel alineat”.

Comisia juridica a introdus un nou alineat potrivit caruia: „Sunt exceptati de la dispozitiile art. 147, Presedintele Romaniei, deputatii si senatorii, precum si persoanele care isi desfasoara activitatea in cadrul unei profesii liberale, in baza unei legi speciale si care nu sunt finantati de la bugetul de stat, acestia raspunzand penal, civil sau administrativ in conformitate cu dispozitiile legilor speciale in baza carora isi desfasoara activitatea, precum si cu dispozitiile dreptului comun, cu respectarea dispozitiilor prezentului alineat”.

 

Conform raportului, la sedinta comisiei au fost prezenti 22 de deputati, din totalul de 27 membri, iar raportul a fost adoptat cu majoritate de voturi, inregistrandu-se doar 4 abtineri.

Proiectul nu a fost dezbatut in plen, fiind trecut direct la vot final.

Astfel, raportul propus de Comisia juridica a fost adoptat cu 240 voturi „pentru”, 57 de voturi „impotriva” si 4 abtineri.

Camera Deputatilor este forul decizional la acest proiect.

sursa: mediafax.ro

URMARESTE STIREA ZILEI!
Stirea Zilei Instagram
Articolul precedentToti suntem condamnati la moarte si mai nimeni nu crede ca va muri; vorbesc de o credinta care sa-ti transforme viata din vederea mortii, in vederea vietii. Toti suntem chemati la Viata si mai nimeni nu traieste viata aceasta dupa aceea la care suntem chemati. Traim omorand aceasta chemare – Arsenie Boca
Articolul următorZece beneficii miraculoase ale CARTOFILOR!