SANITAS anunta ca va bloca toate spitalele publice din Romania din cauza Olgutei Vasilescu!

Federatia SANITAS ameninta ca vor bloca activitatea in sistemul de sanatate publica si asistenta sociala daca legea salarizarii unitare va fi adoptata in varianta Ministerului Muncii, fara amendamentele depuse de sindicate, se arata intr-un comunicat al federatiei sindicale.

Potrivit sursei citate, legea-cadru privind salarizarea personalului platit din fonduri publice va crea noi dezechilibre in sistemul de sanatate publica si asistenta sociala, daca aceasta va fi adoptata de Parlament in forma inaintata de Guvern, fara amendamentele depuse de sindicate.

„Federatia SANITAS a semnalat Ministerului Muncii, Ministerului Sanatatii si premierului Sorin Grindeanu, in discutii repetate, omisiunile si discriminarile intre diferite categorii de personal in ceea ce priveste nivelul si modul de salarizare. Toate problemele identificate au fost corectate printr-o serie de propuneri de amendamente pe care Federatia SANITAS le-a depus atat la institutiile guvernamentale, cat si la Parlament.”, se mentioneaza in comunicat.

Conform sindicalistilor, reprezentantii ministerelor de resort au apreciat observatiile SANITAS ca fiind pertinente, dar cu toate acestea propunerile sindicale au fost respinse in Comisia de Munca din Senat.

„Desi, in dezbaterile anterioare, reprezentantii ministerelor de resort au apreciat observatiile SANITAS ca pertinente, constatam ca, in Comisia pentru munca din Senat, toate propunerile sindicale sunt respinse. Ceea ce este si mai aberant, senatorii din aceasta Comisie au dat vot negativ inclusiv amendamentelor votate de celelalte comisii senatoriale — Comisia de sanatate si cea de Buget Finante! Nu exista nici o dorinta reala de consultare, de discutare a amendamentelor opuse de sindicat?”, se precizeaza in document.

De asemenea, SANITAS puncteaza ca legea cadru a salarizarii unitare putea fi adoptata prin asumare guvernamentala.

„Singurele argumente acceptate de senatori au fost cele ale reprezentantilor Ministerului Muncii. Practic, noi, organizatiile sindicale, am fost invitate in sala de dezbatere doar pentru ca partea guvernamentala sa nu fie acuzata de lipsa de transparenta. La fel de bine, Legea-Cadru putea fi adoptata prin asumare guvernamentala, caci nu exista nici o diferenta!”, releva sursa citata.

SANITAS solicita o ierarhizare corecta a salariilor, cuprinderea tuturor categoriilor profesionale care lucreaza in sanatate, includerea categoriilor profesionale din sanatate si asistenta sociala care au fost omise, precum si eliminarea plafonului de 30% si aplicarea integrala a cresterilor salariale incepand cu 1 ianuarie 2018 pentru toti salariatii din sanatate si asistenta sociala.

„Ca principii generale ale aplicarii Legii-Cadru, noi, Federatia SANITAS, cerem: o ierarhizare corecta a salariilor, pe verticala, in cadrul Familiei ocupationale de functii bugetare „Sanatate si asistenta sociala”; cuprinderea tuturor categoriilor profesionale care lucreaza in sanatate si asistenta sociala (inclusiv personalul TESA) in Anexa care reglementeaza salarizarea personalului din aceste domenii (Anexa II); includerea tuturor categoriilor profesionale din sanatate si asistenta sociala care au fost omise; pentru Familia ocupationala de functii bugetare „Sanatate si asistenta sociala” am solicitat eliminarea plafonului de 30% nivel la care, in actualul proiect, au fost limitate sporurile; aplicarea integrala a cresterilor salariale incepand cu 1 ianuarie 2018, pentru toti salariatii din sanatate si asistenta sociala”, a mai spus SANITAS.

Federatia sindicala atrage atentia ca in situatia in care atitudinea deputatilor va fi similara cu cea a senatorilor din Comisia de Munca, acestia sunt pregatiti sa isi sustina drepturile prin toate mijloacele legale, inclusiv blocarea activitatii in sistemul de sanatate publica si asistenta sociala.