MAE a emis, vineri seara, un comunicat foarte dur la adresa Regimului de la Chisinau, dupa ce premierul Chicu a sustinut ca Romania „geme de cea mai mare coruptie din Europa”. 

„MAE apreciaza ca aceste declaratii denota o profunda lipsa de respect la adresa Romaniei si a relatiei bilaterale privilegiate de Parteneriat Strategic pentru Integrarea Europeana a Republicii Moldova”, afirma MAE.

„Fata de declaratiile denigratoare la adresa Romaniei postate in cursul zilei de astazi, 22 mai 2020, pe o platforma de socializare, de catre Prim-ministrul Republicii Moldova, domnul Ion Chicu, MAE roman considera ca acestea sunt complet inacceptabile si isi exprima dezacordul puternic fata de continutul acestora.

Declaratiile Prim-ministrului Ion Chicu sunt cu atat mai inadecvate cu cat, in contextul actual al pandemiei de COVID-19, Romania a oferit, in mod dezinteresat, un sprijin substantial Republicii Moldova, demonstrand solidaritate si fiind astfel alaturi, in mod concret, de cetatenii Republicii Moldova intr-un moment foarte dificil. MAE apreciaza ca aceste declaratii denota o profunda lipsa de respect la adresa Romaniei si a relatiei bilaterale privilegiate de Parteneriat Strategic pentru Integrarea Europeana a Republicii Moldova.

MAE roman evidentiaza ca implementarea reformelor asumate prin Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana nu reprezinta numai o obligatie pentru Republica Moldova, ci si garantia prosperitatii pentru cetatenii sai. Bunastarea cetatenilor Republicii Moldova nu poate fi asigurata prin declaratii publice care denota un limbaj rudimentar, ci numai prin eforturi in directia construirii unui stat de drept solid si cu institutii democratice. Asa cum a demonstrat inclusiv in aceasta perioada, Romania va fi si in viitor un pilon de sprijin pentru cetatenii Republicii Moldova.

Aceste aspecte au fost aduse, in aceasta dupa-masa, la cunostinta ambasadorului Republicii Moldova la Bucuresti, care a fost convocat din dispozitia ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la sediul Ministerului Afacerilor Externe, de catre secretarul de stat Dan Neculaescu”, se arata intr-un comunicat al MAE.

Premierul Republicii Moldova, Ion Chicu, a atacat vineri violent Romania dupa ce europarlamentarul Siegfried Muresan a criticat guvernarea de la Chisinau.

Chicu afirma ca Moldova nu are de ce sa primasca lecii de la romani intrucat Romania „geme de cea mai mare coruptie din Europa”. El mai spune ca Siegfried Muresan actioneaza la comanda unor „patroni”.

„Stau si ma uit eu la baietasii astea romani oplositi prin structurile europene, care vin cu ‘patronajul’ peste noi… Ratati, nimic in viata si in tara realizat, numai de ‘adus mingi’ buni…

Ce-ai facut june in tara ta, ca geme de cea mai mare coruptie din Europa? Ai numai in judetul Suceava jumate din numarul de bolnavi COVID19 integistrati in toata tara mea. Si medici, cam tot atiti. Judetele moldovenesti au 40% din decedati din total pe Romania. Si de 2 ori mai multi decedati moldoveni in dreapta Prutului, decat in stanga, desi numarul populatiei este egal.

Pentru noi este foarte importanta opinia cetatenilor nostri despre activitatea guvernului. Si doar critica moldovenilor pentru noi conteaza. Atacurile concertate ale unor personaje, cu pretentii de avocati ai Moldovei, pot sa-i impresioneze doar pe patronii lor. Pe mine – deloc”, a scris Chicu pe Facebook.

Chicu are si cetatenie romana. Recent, Romania a trimis Moldovei 20 de camioane cu materiale medicale in valoare de 3,5 milioane de euro.

Europarlamentarul roman Siegfried Muresan a scris vineri pe pagina sa de Facebook ca guvernul de la Chisinau a esuat in gestionarea crizei tocmai pentru a esuat in implementarea reformelor.

„Guvernarea slaba in vremuri linistite afecteaza cetatenii in vremurile de criza”, a spus Muresan care a remarcat ca in ultimii cinci ani Republica Moldova „a avut parte de mai multe guverne slabe” care au „destabilizat situatia politica din Republica Moldova si au impovarat cetatenii”, motiv pentru care criza COVID-19 a prins Republica Moldova nepregatita.

De asemenea, Muresan a invocat raportul publicat zilele acestea de Serviciul de Cercetare al Parlamentului European privind punerea in aplicare a Acordului de Asociere a UE, inclusiv a Acordului de liber schimb profund si cuprinzator (DCFTA) cu Republica Moldova, care confirma ca Republica Moldova este in urma in ceea ce priveste implementarea reformelor.

„Sunt aceleasi probleme despre care eu vorbesc de 5 ani incoace”, spune Muresan, unul din cunoscatorii si sustinatorii reformelor din Republica Moldova.