Acasă ACTUALITATE Se ascut cutitele in PNL: Rares Bogdan, mesaj cu subinteles pentru Florin...

Se ascut cutitele in PNL: Rares Bogdan, mesaj cu subinteles pentru Florin Citu!

Prim-vicepresedintele PNL, Rares Bogdan, a declarat, luni seara, ca este exclus ca PNL sa accepte un premier de la PSD in acest moment. El a sustinut ca nici macar „rotativa”, sistemul prin care PNL si PSD isi vor numi cate un premier la fiecare doi ani sau un an si jumatate, nu a fost inca pus in discutie in cadrul PNL. Insa numeroase surse politice au anuntat ca Florin Citu s-ar fi inteles deja cu Marcel Ciolacu, luni, ca liderul PSD sa fie primul premier in cadrul rotativei.

„Primesc mesaje de la toate filiale, ii asigur ca nu s-a pus in discutie, este o modalitate de negociere folosita de unii si altii de a pune presiune. Nu s-a pus problema in cadrul negocierilor ca PNL sa cedeze pozitia de premier sau sa accepte rotativa.

Trebuie sa punem in discutie acest scenariu al rotativei in BPN, daca se opun rotativei inseamna sa iesim din negocierile cu PSD.

Nu cred ca vreun lider al PNL are curajul sa intre in BPN sa propuna asa ceva (ca primul premier sa fie de la PSD). BPN numara 81 de persoane.

Daca vom ajunge la negocieri sa propunem PNL sistemul de rotativa va trebui sa propunem in BEX si apoi in BPN. Acum nu avem aprobat sistemul de rotativa. Ideea de un premier PSD la prima tragere nu se poate lua in discutie. Sunt modalitati de a creste tensiunea, de a pune presiune”, a declarat Rares Bogdan la Digi24.

Rares Bogdan a mai spus ca PNL nu va accepta acum un premier PSD, aceasta situatie fiind o „linie rosie”.

Pe de alta parte, Rares Bogdan a confirmat ca liderii PSD, PNL si UDNR s-au intalnit, luni, fara delegatiile partidelor lor, intr-o discutie in trei.

Liderii PNL si PSD s-au inteles ca functia de premier sa fie ocupata prin rotatie, cei doi urmand sa ii propuna presedintelui Iohannis ca primul premier sa fie de la PSD, respectiv Marcel Ciolacu, anunta surse citate de Antena 3 si Digi24.

Functia de premier ar urma sa fie detinuta, prin rotatie, timp de 7 ani, cate un an si jumatate, de reprezentanti ai PSD si PNL. Citu s-a declarat de acord ca Marcel Ciolacu sa fie primul care preia functia de prim-ministru, avand in vedere ca PSD se opune ca liderul PNL sa fie acum prim-ministru.

Florin Citu ar urma sa fie vicepremier si ministru al Finantelor. De asemenea, PNL ar urma sa preia si Ministerul Justitiei.

In aceasta seara ar urma sa aiba loc o sedinta intre liderii PSD, PNL, si UDMR cu Klaus Iohannis.

Surse din PNL au precizat ca Lucian Bode si Rares Bogdan nu sunt de acord ca PSD sa fie primul care preia functia de prim-ministru.

„Suna paradoxal, dar interesul lui Florin Citu e sa-l impuna pe Marcel Ciolacu premier pentru urmatoarele 18 luni. Rotativa ar fi c(i)olacul de salvare nesperat pentru Citu.

I-ar permite liderului PNL sa viseze profund: mai intai ca va rezista in fruntea partidului, apoi ca poate reveni premier in 2023 si, cel mai important, ca va face listele pentru alegerile din 2024. Desigur, baronimea liberala il poate executa oricand in acest interval de timp, dar speranta moare ultima, mai ales la PNL.

Daca Nicolae Ciuca ajunge premier, Florin Citu e constient ca va calca pe drumul batatorit de Ludovic Orban: mai intai in fruntea Parlamentului, apoi direct la groapa istoriei. In cazul sau, pe ritmuri rock, nu pe fundal de mandolina.

Functia de presedinte al Senatului e un adevarat rasfat pentru papilele gustative prin calitatea piscoturilor si a sampaniei, dar iti ofera zero putere. Pentru a conta in politica, Florin Citu e obligat sa fie premier – acum sau peste 18 luni. Acum ar fi greu pentru PSD sa-l accepte, din moment ce abia l-a rasturnat din fruntea guvernului. Totusi, n-ar fi imposibil. Insa rotativa la 18 luni cu

Ciolacu deschizator de drumuri ar fi varianta perfecta si pentru PSD, si pentru PNL. Mai putin pentru Iohannis.

Asadar, principalul rival pentru Citu nu e Ciolacu. E Ciuca. Pe loc repaus!”, a explicat jurnalistul Sebastian Zachmann, realizatorul emisiunii politice „Insider Politic” de la Prima TV.

URMARESTE STIREA ZILEI!
Stirea Zilei Instagram
Articolul precedentLegea e pentru fraieri: Politia anunta ca NU il va amenda pe Iohannis, desi a REFUZAT sa poarte masca in public!
Articolul următorTotul se scumpeste in Romania, in timp ce politicienii isi impart ciolanul! Pretul apei potabile a crescut cu 25%