10.6 C
București
sâmbătă, februarie 24, 2024
AcasăACTUALITATESe PRABUSESC odată cu pretul petrolului! Tarile ARABE iau masuri disperate!

Se PRABUSESC odată cu pretul petrolului! Tarile ARABE iau masuri disperate!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Măsuri de austeritate luate de ţările din Golful Persic. Cel mai recent anunţ în acest sens a fost făcut de emirul Kuweitului, în condiţiile în care prețul petrolului, care este responsabil pentru 94% din veniturile Kuweitului, a înregistrat o scădere de 75% începând de la mijlocul lui 2014.

Emirul Kuweitului, șeicul Sabah al-Ahmad Al-Sabah, a anunțat joi că subvențiile pentru carburant, electricitate și apă vor fi reduse pentru a permite țării să facă față scăderii semnificative a prețului petrolului, fără a preciza însă data la care va intra în vigoare această decizie, informează AFP.

În ultimele zile, cotația petrolului Brent a atins cel mai redus nivel din ultimii 12 ani, coborând sub pragul de 30 de dolari/baril, după ce în luna decembrie Organizația Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) a decis să nu își reducă producția, pentru a pune capăt tendinței de scădere a prețurilor, în pofida faptului că piața mondială suferă de pe urma unui exces de ofertă.

„Vom elimina subvențiile, vom crește prețurile la benzină, electricitate și apă și vom reduce subvențiile pentru alte servicii”, a declarat emirul Kuweitului la o întâlnire cu redactorii șefi ai jurnalelor locale.

Kuweitul este singurul din cele șase state din Consiliul de Cooperare a Golfului care nu a redus până acum subvențiile, după scăderea prețului petrolului care asigură cea mai mare parte a veniturilor la buget. Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Qatarul, Oman și Bahreinul fie au majorat fie au liberalizat prețurile la carburanți, electricitate și apă.

Kuweitul a înregistrat excedente bugetare în fiecare din ultimii 16 ani, acumulând rezerve de peste 600 de miliarde de dolari. Însă pentru actualul exercițiu fiscal, care se încheie la data de 31 martie 2015, se așteaptă la un deficit de 23 de miliarde de dolari.

Prețul petrolului, care este responsabil pentru 94% din veniturile Kuweitului, a înregistrat o scădere de 75% începând de la mijlocul lui 2014.

Ultimele stiri