Acasă ACTUALITATE Seful Curtii de Justitie a Uniunii Europene: Abuzul in serviciu nu depinde...

Seful Curtii de Justitie a Uniunii Europene: Abuzul in serviciu nu depinde de dimensiunea pagubelor!

11

Preşedintele Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, Koen Lenaerts, a declarat luni că infracţiunea de abuz în serviciu nu ar trebui să depindă, în principiu, de dimensiunea pagubelor, subliniind că poate exista o faptă penală ce nu provoacă pagube, dar este în continuare faptă penală.

Koen Lenaerts a efectuat luni o vizită la sediul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, unde s-a întâlnit cu şefa instanţei supreme, Cristina Tarcea, scrie agerpres.ro.

La finalul întrevederii, Koen Lenaerts a ţinut o scurtă conferinţă de presă, în cadrul căreia a fost întrebat de jurnaliştii români dacă se impune un prag valoric pentru infracţiunea de abuz în serviciu.

„Sunt mai mult sau mai puţin în temă. Pot doar să spun că, dacă vorbim de criminalizare, atunci principiul de bază, ce îl au în comun toate statele membre ale UE şi UE însăşi, este că actul ce constituie faptă penală trebuie identificat clar. Astfel, atenţia trebuie să fie pe definiţia actului de corupţie sau actul ce duce la o faptă penală – actul de a nu îndeplini îndatoririle de serviciu -, actul acela ar trebui să fie definit clar. Nu ar trebui să depindă, în principiu, de dimensiunea pagubelor, pentru că poate exista o faptă penală ce nu provoacă pagube, dar este în continuare faptă penală. Astfel, criminalizarea este diferită de compensarea pagubelor ce pot sau nu să fie provocate. Şi dacă sunt provocate, pot fi de o măsură mai mare sau mai mică. Asta este, conceptual vorbind, o discuţie separată”, a răspuns Koen Lenaerts.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos