Acasă Politica Senatul matura cu Justitia pe jos in cazul Mircea Diaconu

Senatul matura cu Justitia pe jos in cazul Mircea Diaconu

43

Plenul Senatului a respins, marti, solicitarea ANI privind incetarea mandatului senatorului PNL Mircea Diaconu, in ciuda unei decizii definitive a Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Astfel, pentru incetarea mandatului lui Diaconu s-au exprimat, prin vot secret electronic, 23 de senatori, in timp ce 32 s-au exprimat impotriva acestui demers, iar alti 10 s-au abtinut.

 

Senatorul PNL Mircea Diaconu nu vede nimic grav in faptul ca o decizie judecatoreasca este calcata in picioare, ba chiar i se pare ceva firesc, considerand ca Senatul si-a „asumat culpa” prin care a decis initial ca nu se afla in vreo situatie de incompatibilitate, mentionand ca justitia nu a solicitat sanctionarea sa. „Imi doresc niste oameni care la orice nivel de cetatenie manifesta, ca simplu cetatean sau demnitar – care ii reprezinta pe cetateni – sa stai pe picioare, pe parerea si pe constiinta ta, pe opinia ta si sa nu te bata un vant de nicaieri: nici de sus, nici de jos, nici din dreapta, nici din stanga. (…) Un Senat in picioare si-a pastrat opinia initiala”, a declarat, incoerent, Diaconu.

 

Consiliul National de Integritate (CNI), in calitatea sa de garant al independentei operationale a Agentiei Nationale de Integritate (ANI), a cerut Senatului sa constatate incetarea calitatii de senator a lui Mircea Diaconu, dupa ce instanta suprema a hotarat ca a incalcat regimul incompatibilitatilor. In 27 ianuarie 2011, Agentia Nationala din Integritate (ANI) a sustinut ca senatorul liberal Mircea Diaconu este in incompatilbilitate din decembrie 2008 – practic de cand a fost ales in parlament -, in conditiile in care pe langa calitatea de parlamentar acesta ocupa si functia de director-manager al Teatrului „C.I. Nottara” din Capitala, functie de conducere specifica unei institutii publice locale.

 

Vicepresedintele Senatului, Petru Filip, a declarat ca respingerea solicitarii de incetare a mandatului in cazul senatorului PNL, Mircea Diaconu, va starni comentarii „dintre cele mai proaste in plan european”, urmand sa existe consecinte in cazul Romaniei. Filip a fost intrebat cum comenteaza respingerea in plenul Senatului a solicitarii de incetare a mandatului in cazul senatorului PNL Mircea Diaconu.

 

„Evident, comentariile vor fi dintre cele mai, cred eu, cel putin in plan european proaste pentru ca e clar ca e vorba de o separare a puterilor si orice fel de interpretare intr-o asemenea situatie este foarte greu de sustinut, chiar daca din punct de vedere individual, asupra modului in care sa zicem s-a judecat pe fond cazul respectiv la Tribunal, la Curte, putem avea pareri… Aici discutam despre o decizie a unei instante care in conditiile votului de astazi va da nastere la foarte multe comentarii, atat in plan national cat si in plan international”, a spus Filip.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos