Acasă Cultura Serban Ionescu a murit.Istoria unui mare actor. Video +foto

Serban Ionescu a murit.Istoria unui mare actor. Video +foto

95

Serban Ionescu s-a stins din viata  ieri seara. In cursul zilei de marti, actorul a fost adus la Spitalul de Urgenta Floreasca, dupa ce starea lui s-a agravat, el fiind internat in sectia de Terapie Intensiva. Medicii nu au mai putut face insa nimic pentru el.

In urma cu un an i s-a pus diagnosticul de borelioza , dar la jumatatea lunii august 2012, Serban Ionescu s-a intors in Romania de la o clinica din Germania unde specialistii au stabilit ca sufera de scleroza amiotrofica, o boala incurabila.

Serban Ionescu s-a nascut pe 23 septembrie 1950 in Corabia. Din cauza ca tatal, pilot de vanatoare, era detasat mereu in alta localitate, el si-a petrecut copilaria intre Brasov si Caracal, unde tatal sau lucra. A urmat cursurile Scolii Populare de Arta si dupa patru incercari a intrat la teatru.

A absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica la clasa lui Amza Pelea si la terminarea facultatii a fost repartizat la Teatrul din Petrosani, unde a interpretat numeroase roluri precum: „Loctiitorul” de Horia Lovinescu, „Pluta Meduzei” de Marin Sorescu, regia Florin Fatulescu, „In cautarea sensului pierdut” de Ion Baiesu, regia Florin Fatulescu.

Teatrul din Petrosani a fost o rampa de lansare pentru Serban Ionescu, care a ajuns sa joace la Teatrul Mic si Teatrul din Sibiu, Teatrul de comedie, Teatrul Odeon, dupa care din 2001 a putut fi admirat in productiile Teatrului National Bucuresti (TNB), al carui actor a fost pana la sfarsitul vietii sale.

In ultimii ani a jucat in spectacolele: „Dineu cu prosti”, „Eduard al III-lea”, „Livada de visini” si „Molto, gran’ impressione”, pe scena TNB.

De altfel, pe 26 mai 2012, la Teatrul National Bucuresti, s-a jucat spectacolul „Dineu cu prosti”, care-l avea pe Serban Ionescu in distributie inainte ca acesta sa se imbolnaveasca, iar incasarile din vanzarea de bilete au fost folosite pentru tratamentul actorului.

Pe de alta parte, Serban Ionescu a avut si o intensa activitate cinematografica. In 1980 regizorul Mircea Muresan i-a incredintat rolul vietii sale: Ion, in filmul „Ion: Blestemul pamantului, blestemul iubirii”, ecranizare a romanului cu acelasi titlu scris de Liviu Rebreanu. Modul memorabil in care a intrat in pielea personajului a ramas in memoria publicului, filmul fiind urmarit cu interes si de generatiile de astazi.

Nu a fost insa singura productie cinematografica in care a facut istorie. Este suficient sa amintim rolurile memorabile din  „Horea”, „Padureanca”, „Furtuna in Pacific”, „Mircea”, „Sobolanii rosii”, „Meurtres par procuration Proxy Murders / Meurtres par procuration”, „Al matale, Caragiale”, „Pacala se intoarce”, „Om sarac, om bogat”, pentru a exemplifica o cariera demna de un mare actor.In ultimii ani a jucat in filmele: „Umilinta” (2011), „Websitestory” (2010), „Dincolo de America” (2008), dar si in serialele de televiziune „Anticamera” (2008) si „Fetele marinarului” (2008).

Din pacate insa, in ultima perioada nu cariera sa mare a tinut primele pagini ale ziarelor, ci viata sa privata. Anul 2012 a fost unul extrem de zbuciumat pentru actor. El s-a separat de sotia sa, dar Magda Catone a refuzat sa semneze actele de divort.

Trupul neinsufletit al actorului va fi depus vineri la biserica Batistei din Bucuresti, inmormantarea urmand sa aiba loc sambata, la cimitirul Bellu.Cei care doresc sa-i aduca un ultim omagiu artistului o pot face vineri, intre orele 8.00 si 15.00 la biserica Batistei sau in aceeasi zi, dupa ora 17.00 in foaierul Salii Media a Teatrului National Bucuresti (intrarea Tudor Arghezi). Serviciul religios va avea loc sambata, de la ora 14.00 la capela cimitirului Bellu, fiind urmat de inmormantare, au mai declarat pentru Mediafax reprezentantii Uniunii Teatrale din Romania (UNITER).

Vezi galerie video cu Serban Ionescu:

 

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos