Acasă ACTUALITATE Singurul produs romanesc aflat pe primul loc in Europa, la orice eveniment!

Singurul produs romanesc aflat pe primul loc in Europa, la orice eveniment!

20

Potrivit Ziarului Financiar există un produs la care România să fie pe primul loc în Europa: producţia de miere. Mierea noastră are un succes răsunător la expozițiile internaționale. Mierea apicultorilor români a ajuns astăzi să fie ce-a mai apreciată cucerind zeci de țări.

Datorit faptului că mierea este de cea mai înaltă calitate, curată și fără adausuri la standurile românești de la expoziții întotdeauna se face coadă. Succesul celor de la noi nu se limitează doar la atât, anul acesta s-au încheiat mai multe contracte importante iar mierea de la noi va ajunge pe rafturile mai multor magazine internaționale.

Peste 150 de apicultori din Caraş-Severin şi din judeţele limitrofe fac parte dintr-o asociaţie care în ultimii şapte ani a reprezentat cu succes România la Berlin, la o expoziţie mondială unde se adună reprezentanţii a zeci de ţări. Anul acesta, în luna ianuarie, cărăşenii de Cooperativa Prisăcarii-Hercules din Mehadia au fost din nou printre cei mai căutaţi productori apicoli din expoziţie.

Printre personalităţile care le-au trecut pragul s-a aflat şi preşedintele Klaus Iohannis, împreună cu ambasadorul Emil Hurezeanu. “Dintr-o dată am văzut că se face loc prin mulţime. L-am văzut pe preşedinte, care a venit ţintă la noi şi ne-a lăudat, a spus că i-a plăcut mierea şi produsele noastre”, a declarat, Ioan Bărbuţ, fondatorul şi preşedintele asociaţiei, pentru adevarul.ro

Produsele pe care le-au prezentat în acel an, în capitala Germaniei, au fost atât de bine primite, încât organizatorii îi invită mereu. Aşa că, în toţi aceşti ani, mierea celor de la Prisăcarii-Hercules a ajuns în zeci de ţări.

“Să fiu sincer nu aş putea să vă spun din câte ţări. Păi numai anul acesta au fost acolo 76 de ţări. Nu am cum să le mai ţin minte pe toate. Dar pot să vă spun că la standul nostru, în fiecare an se face coadă. Încercăm să ducem cât mai multe produse de calitate şi care să fie şi frumos ambalate şi cred că asta e succesul: că nu facem rabat la calitate.

Lumea de acolo ne cunoşte pentru treaba asta. Mergem cu mai multe feluri de miere, polen, propolis, ceară, miere cu nucă, miere cu catină şi alte combinaţii. Dar noi ne axăm cel mai mult pe mierea curată pentru că nu ne place să îii stricăm gustul”, spune cărăşeanul, care povesteşte că nici nu se zgârceşte la oferit produse pentru degustat.

“Eu nu m-am uitat niciodată că se consumă multă miere acolo şi că vin unii şi de două, trei ori să guste mierea noastră. Dimpotrivă, mă bucur, pentru că asta înseamnă că ne apreciază”, spune preşedintele cooperativei. Ioan Bărbuţ spune că de fiecare data profit de ocazie să promoveze zona Caraş-Severin şi îi invită pe străini să ne viziteze oferindu-le pliante cu principalele atracţii turistice.

Pe lângă vânzarea la faţa locului, cărăşenii încep să prindă şi contracte mai importante. Anul acesta, de exemplu, mierea din Caraş ar putea ajunge în magazinele din Polonia şi Germania. “E un polonez care a vrut să ia un tir de miere de la noi şi anul trecut, doar că a vrut de tei şi nu s-a făcut. Aşa că nu am avut de unde să-i dăm.

Anul ăsta a revenit, ne-am întâlnit la expoziţie şi dacă se face destulă miere probabil că o să ia un tir sau două. Mai avem un restaurant din Bucureşti, care ne-a şi finaţat în acest an să mergem la expoziţie şi care o să cumpere câteva tone, o româncă din Germania, care are nişte cantine şi deschide şi un magazin, şi să vedem ce mai urmează”, declară Ioan Bărbuţ.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos