Acasă International Slovenia, macinata de criza. Alegeri prezidentiale surpriza

Slovenia, macinata de criza. Alegeri prezidentiale surpriza

37

Fostul premier social-democrat Borut Pahor a creat o enorma surpriza in Slovenia, devansandu-l pe presedintele in exercitiu Danilor Turk (centru-stanga) in primul tur al alegerilor prezidentiale din aceasta tara grav afectata de criza economica.

 

Potrivit rezultatelor contabilizate de Comisia electorala dupa numarare a 99,91% din voturi, Borut Pahor a obtinut 40% din voturi fata de doar 35,84% pentru actualul presedinte. Candidatul sustinut de partidul conservator aflat la putere, Milan Zver, este creditat cu 24,16 la suta din sondaje, transmite Mediafax.

 

Pentru toate institutele de sondaje, presedintele Danilo Turk era considerat favorit in aceste alegeri prezidentiale la care au fost chemati la urne 1,7 milioane de sloveni.

 

De la primele estimari date publicitatii, Borut Pahor, al carui Guvern a fost inlaturat de la putere la sfarsitul lui 2011 de o motiune de cenzura impotriva dureroasei sale reforme a pensiilor si a pietei muncii, a subliniat ca rezultatul ii „depaseste cu mult sperantele”. „Cred ca mesajul acestui vot este clar: impreuna putem face mai mult decat ne imaginam”, le-a spus el jurnalistilor.

 

La randul sau, Danilo Turk si-a ascuns cu greu dezamagirea, invocand o „participare slaba”: potrivit cifrelor oficiale, aceasta a fost de doar 47,68 la suta, fata de 57,7 la suta la scrutinul din 2007.

 

„Este doar primul tur si este un avertisment lansat la adresa clasei politice de alegatorii dezamagiti de politica noastra”, a declarat el. Pana la al doilea tur, „voi face totul pentru a demonstra diferentele conceptuale dintre mine si rivalul meu”, a adaugat el.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos