20.3 C
București
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăStirea zileiAradSolutia inedita gasita de mai multe localitati din Romania pentru a reduce...

Solutia inedita gasita de mai multe localitati din Romania pentru a reduce facturile la incalzire

in:

Stiri pe acelasi subiect

Romania e deja calificata la Euro2024. Nu mai sunt bilete la meciul cu Elvetia!

Romania e deja calificata la Campionatul European din Germania,...

Rezumat Video: Kosovo invinge Israel. Romania are din nou sansa sa mearga la Euro!

Echipa nationala a Israelului a pierdut cu 0-1 duminica,...

Studentii ieseni au dat lovitura in SUA cu o inima artificiala pentru copii

O echipa de tineri studenti la Universitatea de Medicina...

Încălzirea geotermală este soluția ideală găsită de multe localități din țară pentru facturile uriașe. Apa caldă venită din pământ reduce costurile de încălzire a unei clădiri și cu 50%, iar în zonele din țară unde sunt astfel de zăcăminte autoritățile fac deja foraje.

În Arad, rezervele de apă geotermală din vestul județului au devenit o sursă de inspirație pentru autorități. Cu facturi din ce în ce mai mari, primăria din Pecica a accesat fonduri europene și a început să foreze. Rezervele geotermale descoperite în urma unui studiu sunt suficiente pentru a încălzi instituțiile și casele celor din comună.

Petru Antal – primar Pecica: Proiectul este în valoare de 26 de milioane de lei, peste 5 milioane de euro și va încălzi cele 13 clădiri publice. Vom reduce costurile cu încălzirea acestor clădiri cu peste 50%. Ne propunem ca și clădirile private, persoanele fizice să fie racordate la această încălzire geotermală. Apa vine la o temperatură de 65 de grade, mai mult decât suficientă pentru a încălzi clădirile.

György Zoltán – director Aqua Plus Kft: Putem spune că forările făcute la Pecica vor fi cu succes, unul deja e cu succes și celălalt, după condițiile geologice găsite va fi cu succes. Cantitatea de apă și de căldură plănuite vor fi atinse.

De altfel, în vestul țării, mai ales în județele Bihor, Timiș și Arad sunt multe zăcăminte de apă geotermală. Locuitorii orașului abia așteaptă această investiție.

-Deci dacă se ajunge, o să fie foarte bun.

-O să vă racordați?

-Da, cu siguranță, da!

-O părere foarte bună. Avem nevoie de așa ceva.

Autoritățile speră ca, în toamna anului viitor, proiectul să fie gata. Pentru început, vor beneficia 13 clădiri publice din localitate de apă termală, precum: școală, primărie sau cămin cultural.

Ultimele stiri