ACTUALITATE
Stai sa vezi acum abuzuri la comanda politica. Politia poate intra peste tine in casa fara niciun mandat!

Într-un bloc muzica răsună la maximum, toată noaptea. Ajunși la capătul răbdării, locatarii sună la 112. Un echipaj ajunge, bate la ușă și, dacă are noroc, cineva îi deschide.
Uneori nu au noroc și pur și simplu pleacă. Dacă li se deschide, polițiștii le spun proprietarilor că încalcă legea și că trebuie să dea muzica mai încet. „Dă-mi tot chitanțierul de amenzi, pentru că eu nici de-al naibii nu vreau să dau muzica mai încet”, este replica petrecărețului. Polițistul îi dă o amendă și, când își încheie fișa de intervenție, scrie că problema s-a rezolvat. Evident, problema nu se rezolva, scrie Romania Libera.
Povestea este reală și a fost povestită de un fost șef al Inspectoratului de Poliție Constanța, Adrian Rapotan, care, alături de actualul comandant al IPJ, Constantin Dancu, și de șeful Serviciului Rutier din cadrul IPJ, Ciprian Sobaru, au explicat care sunt modificările legislative propuse de ministrul de Interne, Carmen Dan.
Scenariul acțiunii potrivit noii legi
Dacă noua lege, aflată acum în dezbatere publică, va fi aprobată, petrecăreții vor avea probleme mult mai mari decât un chitanțier plin de amenzi. Polițistul va ajunge la prima reclamație și, ca până acum, va aplica, dacă se impune, o amendă contravențională. Dacă problema nu este remediată (se întâmplă deseori ca, după ce pleacă agentul, muzica să fie dată la fel de tare), persoana reclamată riscă amendă sau închisoare de la 3 luni la 2 ani.
Mai mult, oamenii legii nu vor mai sta la ușă. „Polițistul are dreptul de a pătrunde într-o locuință sau orice spațiu delimitat, în orice mod, ce aparține sau este folosit de persoane fizică sau juridică, fără învoirea acesteia sau a reprezentantului legal”, a declarat șeful IPJ Constanța, Constantin Dancu, citând din proiectul de lege. „În momentul acela se oprește și muzica, pentru că există un principiu al restabilirii situației anterioare săvârșirii infracțiunii”, a declarat și Ciprian Sobaru. Evident, legea specifică în mod clar motivele pentru care se poate intra pe o proprietate privată. Petrecerile sunt numai un aspect, spune polițistul. Ne-au rugat să ne imaginăm un alt scenariu des întâlnit în realitate: violența conjugală. Un bărbat își bate soția. Oamenii legii vor putea interveni în forță. Practic, de exemplu, vor putea sparge ușa.
Cum puteți ajunge la sediul poliției
„Exista o anumită ambiguitate și un mod de interpretare subiectivă a Legii 61, care îndeplinește trei criterii: este în același timp perimată, desuetă și anacronică. Ea nu mai putea fi aplicabilă. A fost adoptată în 1991, când se vorbea foarte mult de abuzurile care au fost săvârșite de organele de miliție înainte de 1990, și atunci la noi s-a scos închisoarea contravențională. Celelalte țări din Uniunea Europeană au adus instituție închisorii administrative. Onorații noștri parlamentari au spus că nu e cazul la noi. De aici au început să apară fel și fel de probleme, ale căror victime și perdanți este societate civilă și nu poliția”, a spus Rapotan. O normă internă a legii spunea că persoanele în stare vădită de ebrietate nu sunt conduse la sediul poliției. „Păi 90% din cei care fac scandaluri sunt în stare de ebrietate. Dacă polițistul îl ducea, era sancționat pe cale administrativă. Cine era perdantul? Cetățeanul”, spune Adrian Rapotan.
Legea veche spunea că refuzul de a te legitima constituie contravenție. „Cum aplicam legea în momentul în care respectivul nu dispunea de niciun fel de act de identitate la el, spunea că nu știe cum îl cheamă. Legea spunea că nu pot să îl duc la secție dacă nu a săvârșit nimic. Noua legislație spune că pot fi legitimate persoanele care, într-un fel sau altul, i se par suspecte polițistului, nu neapărat dacă a săvârșit o contravenție, o infracțiune.”, spune Rapotan. Cine este dus la secție poate fi ținut în secția de poliție timp de 24 de ore, pentru a i se stabili identitatea. „Nu vorbim de reținerea de 24 de ore, care ține de sfera penalului. Nu există situație în care echipajul de poliție să nu poată conduce la sediul poliției o persoană”, spune Ciprian Sobaru. Nu există obligativitatea ca oamenii să poarte cartea de identitate la el, verificările se fac prin stație sau prin mai multe metode specifice.
„Considerăm că sunt măsuri de bun augur, că era timpul și pentru o astfel de schimbare și sperăm că activitatea Poliției, în relația directă cu cetățeanul, va fi mult mai normală, civilizată și mai simplă“
Ciprian Sobaru, șeful Serviciului Rutier din cadrul IPJ Constanța.
Amenzi mai mari
Sancțiunea pentru refuzul de stabilire a identității a crescut de la 500 la 1.500 de lei. „Acum încercăm să incriminăm tulburarea ordinii și liniștii publice într-o zonă locuibilă. Este un prim pas, eu interpretez actul normativ ca pe o mare reușită, mai ales că aici e vorba și despre dreptul la proprietate. Odată ce contravenționalul se mută în penal, cum e aici cu tulburarea ordinii și liniștii publice de la al doilea act constatat, este un pas, o reușită. Mă bucur că a intrat și o modificare, care a fost trecută cu vederea.
Citeste continuarea pe Romanialibera.ro
Tehnologie
Google sterge conturile inactive incepand de vineri

Google a anuntat inca din luna mai ca incepand cu 1 Decembrie 2023 va sterge toate conturile inactive. Asa ca daca aveti un cont Google pe care nu l-ati mai folosit de ceva vreme? Daca vreti ca acesta sa nu dispara, ar trebui sa va conectati inainte de sfarsitul acestei saptamani.
Conform politicii actualizate a Google privind conturile inactive, pe care gigantul tehnologic a anuntat-o in luna mai, conturile care nu au fost folosite in ultimii doi ani ar putea fi sterse. Conturile considerate inactive vor fi sterse intr-o procedura etapizata incepand de vineri. Daca aveti un cont care risca sa fie sters, ar trebui sa fi primit mai multe notificari de la Google trimise la adresa de e-mail afiliata contului respectiv si la adresa de recuperare a acestuia (daca exista una).
Dar daca inca va mai ganditi la aceasta noua politica – si doriti sa va asigurati ca este salvat continutul dvs. de pe Google Drive, Docs, Gmail si altele – iata ce trebuie sa stiti. In anuntul din luna mai, Google a atribuit actualizarea conturilor inactive unor probleme de securitate. Conturile care nu au fost folosite de mult timp sunt mai susceptibile de a fi compromise, a declarat compania, mentionand ca aceste „conturi uitate sau nesupravegheate” au de obicei parole vechi, adesea nu dispun de autentificare cu doi factori si primesc mai putine verificari de securitate. Prin urmare, aceste conturi ar putea fi piratate si folosite pentru spam sau alte continuturi rau intentionate, precum si pentru furtul de identitate. Cel mai simplu mod de a va mentine activ contul Google (si, astfel, de a impiedica stergerea acestuia) este sa va conectati la el cel putin o data la doi ani.
Justitie
Primarul liberal Catalin Chereches a fost arestat in Germania.

Primarul liberal din Baia Mare, Catalin Chereches, a fost arestat marti seara in Germania de politistii bavarezi. Daca Catalin Chereches va vrea sa colaboreze cu autoritatile din Germania o sa ajunga in tara in regim de urgenta.
Daca contesta mandatul de extradare, procedura poate dura chiar si jumatate de an. Cu rani pe fata si incatusat. Asa l-au pozat politistii bavarezi pe Catalin Chereches la 5 zile dupa ce a fugit din tara.
Potrivit primelor informatii, Chereches a fost prins cand se pregatea sa paraseasca Germania. El a calatorit alaturi de o matusa, cu masina, circuland pe autostrada cu aproape 200 de km/ora, au spus surse oficiale germane. Cei doi au ajuns la gara din Augsburg si incercau sa scape de autovehicul, eventual sa ia un tren sau un taxi. Acela a fost momentul in care a fost prins de politistii bavarezi si BKA (Politia federala de investigatii criminale – n.red.). Aceleasi surse au mai precizat ca fostul primar ar fi incercat sa se opuna arestarii si s-a ranit cand a vrut sa fuga de oamenii legii.
Cel mai probabil, Chereches ar fi mers in Germania sa ia banii pe care i-a transportat acolo in mai multe transe, bani pe care i-a depozitat in seifuri din locuintele detinute acolo de mama sa si de sora acesteia. Suma din Germania ar fi in jur de 1.500.000 de euro. Intr-o depozitie din instanta de judecata, Chereches a recunoscut ca a carat personal banii cu masina in Germania.
Politica
Ciolacu despre Geoana presedinte: ”Nu cred in ciorbe reincalzite”

Intrebat daca Mircea Geoana, fost presedinte al PSD, ar putea fi un asemenea candidat, in contextul in care probabil peste cateva zile o sa isi anunte candidatura, Ciolacu a replicat: „Foarte bine. Sa candideze. Toata lumea”.
„Dupa ce am vazut sondajele, parerea mea e ca nu mai are rost nici sa avem alegeri. Uitati de domnul Geoana. Mai are rost sa le mai facem? Parerea mea e ca nu mai are rost sa le mai facem, la asemenea cifre”, a completat Ciolacu.
Premierul a mai spus ca are „o retinere ca presedintii PSD, atunci cand s-au suparat pe partid, si-au facut alte formatiuni politice”.
„Majoritatea presedintilor PSD au fost dati afara. Eu sper ca nu o sa fiu exclus si cu certitudine nici nu o sa imi fac partid. Cred ca e mult prea prematura discutia. Din cate stiu, domnul Geoana este in acest moment la NATO, secretar general adjunct. Inca are o misiune de indeplinit. Inteleg intentiile domniei sale. Nu am nicio problema. Traim intr-o tara democratica. Partidul va decide la momentul respectiv. As vedea, totusi, un om mai de stanga si mult mai aplicat si un om inca in vartoarea realitatii din Romania. Nu cred in ciorbe reincalzite”, a mai explicat seful Executivului.
Ciolacu a declarat ca nu isi doreste o candidatura la prezidentiale si nu si-a dorit nici sa fie premier. Insa spera sa se ridice la nivelul asteptarilor.
Chestionat daca nu doreste la presedintia Romaniei, liderul PSD a raspuns: „Nu am avut eu cu mine inca aceasta discutie. Dupa ce o sa am, sunt ferm convins ca o sa o comunic”.
Intrebat mai departe daca sunt presiuni in PSD asupra lui sa candideze la prezidentiale, Ciolacu a replicat: „Intotdeauna au existat presiuni. Dar eu am mai vazut filmul acesta. Sunt unul dintre membrii fondatori ai partidului”.
Referitor la faptul ca a spus ca este timpul sa fie un social-democrat candidatul la prezidentiale si intrebat daca acesta trebuie sa aiba carnet de partid, liderul PSD a raspuns: „Nu. Am zis un spirt social-democrat”.
-
Bucuresti2 zile in urma
Primaria Sectorului 6 olimpica la achizitii viteza! Zeci de achizitii directe intr-o ora cu aceeasi firma!
-
Economie2 săptămâni in urma
Educatia vine din familie! Peste jumatate din romani au invatat comportamentul responsabil din familie
-
Sibiu2 săptămâni in urma
Trei pakistanezi, principalii suspecti pentru moartea afaceristului sibian Adrian Kreiner
-
Comentariul zilei3 săptămâni in urma
Vasile Banescu despre cazul „Lasconi”: O mostra de invincibila ignoranta si de ermetic analfabetism
-
Arad3 săptămâni in urma
Asasinatele la comanda iau amploare in Romania! Anchetele bat pasul pe loc!
-
Sibiu2 săptămâni in urma
Noi piste in crima de la Sibiu. Pakistanezii erau de fapt un infractor roman din Belgia!
-
Salaj3 săptămâni in urma
Din teatrele de operatiuni in pietele de zarzavaturi: Ciuca ia pulsul electoratului la fel ca Ciolacu
-
Stirea zilei4 săptămâni in urma
Cat de degradata e societatea romaneasca? Fiica Lasconi isi cearta mama celebra pentru ca a spus DA la referendumul pentru familie!