6.5 C
București
sâmbătă, martie 2, 2024
AcasăEconomieStare de calamitate in Romania: Agricultorii spun ca seceta a distrus tot!...

Stare de calamitate in Romania: Agricultorii spun ca seceta a distrus tot! Mancarea se va scumpi masiv

in:

Stiri pe acelasi subiect

Disperare mare pentru fermieri: prețurile cerealelor continuă să scadă

Disperare mare pentru fermieri după ce prețurile cerealelor au...

Romania e deja calificata la Euro2024. Nu mai sunt bilete la meciul cu Elvetia!

Romania e deja calificata la Campionatul European din Germania,...

Rezumat Video: Kosovo invinge Israel. Romania are din nou sansa sa mearga la Euro!

Echipa nationala a Israelului a pierdut cu 0-1 duminica,...

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a afirmat că România nu este departe de momentul declarării stării de calamitate, precizând că ne aflăm în interiorul acestei proceduri de a stabili calamităţile pentru culturile afectate de secetă, transmite News.ro.

Petre Daea a fost întrebat, marţi, la Antena 3, dacă va declara sau nu stare de calamitate în România.

“Inginerul Daea constată, eu nu declar. Constată existenţa unui factor care a determinat calamitarea produsului, motiv pentru care am intrat în tiparul legal pentru a constata la faţa locului, prin comisiile stabilite de către prefect, prin ordinul prefectului, stabilindu-se concret la faţa locului, ce cultură este, ce suprafaţă este în tarlaua respectivă, care este gradul de afectare. Şi aici avem trei praguri. Avem situaţii în care culturile nu sunt afectate sau sunt afectate puţin, dar nu este într-un procent mai mare de 50 la sută, sunt situaţii când acele culturi sunt afectate într-un procent mai mare şi sunt situaţii, astea ne interesează acum, când culturile sunt distruse pur şi simplu”, a explicat Petre Daea.

El a precizat că a iniţiat demersurile pentru ca fermierii să poată decide ceea ce se va întâmpla cu cultura respectivă.

“În momentul în care am ajuns în Bucureşti, împreună cu colegii, secretarii de stat, ne-am aşezat la masa de lucru, am proiectat actul normativ, l-am semnat astăzi cu ministrul Bode, a plecat la Monitorul Oficial, am avut videoconferinţă cu toate structurile din ţară, le-am transmis ce am făcut, le-am dat liber să decidă fermierul şi să păstreze o suprafaţă de 5 la sută din tarlaua respectivă, ca să fie probă martor pentru executarea proceselor verbale de constatare a calamităţii şi pentru a nu fi penalizaţi de către APIA să-şi piardă subvenţia. Este primul pas concret pe care l-am putut face şi pe care l-au cerut fermierii”, a mai afirmat ministrul Agriculturii.

Întrebat cât de departe suntem până la constatarea din punct de vedere legal a stării de calamitate, Petre Daea a răspuns: “Nu suntem departe. Suntem în interiorul procedurii de a stabili calamităţile pentru că prin procesele verbale noi ce facem? Constatăm, măsurăm, fenomenul este definit. Este secetă pedologică. Eu, ca agronom, specialiştii în domeniu constată că această secetă pedologică a avut efecte negative asupra plantei respective. A distrus-o pur şi simplu”.

El a mai fost întrebat dacă până la sfârşitul lunii iulie starea de calamitate va fi constatată în România.

“Eu declar un singur lucru. Că fac ceea ce trebuie în spaţiul juridic pe care îl am şi constat la faţa locului gradul de afectare a culturii. După această etapă vom vedea ce înseamnă din punct de vedere al impactului asupra zonelor respective. Nu toată ţara este aşa. Va fi pe zone. Şi vă spun un lucru, vom avea pâine. Sunt pierderi de recoltă, dar nu peste tot. Acolo unde s-a obţinut o producţie mai mică, calitatea este mai bună. Este o regulă agronomică aici. În momentele acestea de secetă, calităţile bobului de grâu sunt mai bune”, a mai transmis Petre Daea.

Ultimele stiri