23.1 C
București
sâmbătă, aprilie 13, 2024
AcasăEconomieStatul roman pregateste INTERZICEREA polistirenului in constructii! In caz de incendiu ARDE...

Statul roman pregateste INTERZICEREA polistirenului in constructii! In caz de incendiu ARDE precum hartia!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Studentii ieseni au dat lovitura in SUA cu o inima artificiala pentru copii

O echipa de tineri studenti la Universitatea de Medicina...

Roboti umanoizi care „vor transforma lumea” in urmatorii doi ani

Rapiditatea cu care evolueaza lumea este uimitoare, iar de...

Toti porcii sunt pe tiktok si facebook! Se vand intre 16 si 21 de lei in viu

Pentru cei care asteapta cu nerabdare sarbatorile de iarna...

Producătorul român Adelplast adresează o scrisoare deschisă Ministerului Dezvoltării şi Ministerului de Interne, care vor să introducă un normativ de securitate la incendiu a construcţiilor prin care se elimină polistirenul la construcţia şi reabilitarea termică a locuinţelor, în favoarea vatei bazaltice. Iar acest lucru va duce la dispariţia unei industri de 100 de milioane de euro, dar şi la creşterea preţurilor locuinţelor. 

Adeplast acuză autorităţie statului că vor să introducă un normativ de securiate la incendiu care va duce la interzicerea folosirii polistirenului, în favoarea vatei bazaltice, anunta economica.net.

„Este de neînţeles cum ţări dezvoltate precum Germania, Austria şi celalte ţări şi-au izolat clădirile cu polistiren la un preţ cât jumătate din preţul vatei bazaltice, iar România, o ţară cu un venit pe cap de locuitor de până la cinci ori mai mic, trebuie să plătească dublu şi acest lucru, numai dacă vata bazaltica ar fi disponibila în România la nivelul cererii sau necesităţilor”, se arată în scrisoarea deschisă a producătorului Adeplast.

Compania mai spune că industria producţiei de polistiren, o piaţă de 100 de milioane de euro, ar dispărea şi peste 1.200 de muncitori şi-ar pierde locurile de muncă. De asemenea, pe plan local nu există capacităţi de producţie a vatei bazaltice.

În plus, una dintre consecinţele folosirii vatei bazaltice, care are un cost dublu faţă de termosistemele bazate pe polisiren, este de a duce la creşterea preţurilor construcţiilor noi, dar şi a apartamentelor din blocurile ce urmează a fi reabilitate termic. Şi lucrările de reabilitare vor fi mai scumpe, datorită preţului mai mare la vată bazaltică, importată.

Adeplast mai spune că România trebuie să reabiliteze blocurile până în 2020 şi că există posibilitatea activării procedurii de infrigement împotriva ţării noastre de către Comisia Europeană, la fel cum s-a întâmplat în cazul Ungariei, obligată să plătească 15.000 de euro pe zi.

Citeste continuarea pe economica.net.

Ultimele stiri