Acasă Auto Stiai ca in anii ’80 Dacia a constuit o masina mai FRUMOASA...

Stiai ca in anii ’80 Dacia a constuit o masina mai FRUMOASA si mai PUTERNICA decat Duster-ul din zilele noastre?!

16

Fabrica de automobile Dacia a creat în anii ’80 o mașină care, la momentul respectiv, părea ruptă din filme. Este vorba despre Dacia Sport MD87, un prototip realizat in 1986, cu motor central şi, ulterior, faruri escamotabile.

Opera la care a contribuit, printre alţii, şi inginerul piteştean Nicolae Cosmescu, ce părea să nu mai aibă nimic de-a face cu modelul clasic Dacia 1300, a avut însă neşansa de a fi blocată înaintea producerii în serie, scrie click.ro

Totul a început în anii ’80 după ce Nicolae Cosmescu a ajuns la Întreprinderea de Asistenţă Tehnică şi Service pentru Autoturisme (IATSA), unde, după ce a realizat câteva prototipuri şi după ce s-a implicat în punerea la punct a fabricaţiei modelului Sport, a sesizat oportunitatea de a face şi altceva. El şi câţiva colegi au decis să realizeze un model modern, bazat pe ideea ce i se cuibărise în minte: o caroserie total nouă, extrem de joasă, de circa 1,07 metri înălţime.

Inginerul a pus pe hârtie viitorul model şi l-a prezentat superiorilor pentru validare. A avut ceva emoţii, pentru că desenele sale sfidau proiectele clasice, dar a răsuflat uşurat câd i-a văzut încântaţi de modelul său futurist.

„Cu o ardoare fără limite, în cel mai scurt timp, am realizat un desen scara 1:5, extrem de precis şi de riguros, o adevărată secţiune longitudinală a viitoarei maşini, pe care am prezentat-o, cu justificările de rigoare, comisiei tehnico-economice, care la timpul respectiv era singura în măsură să valideze tot felul de soluţii. Atunci, clasicismul, reprezentat de Dacia 1300, era regula de aur. Totuşi, au acceptat experimentul“, se mândreşte inginerul piteştean.

dacia2_0

Imediat, a trecut la treabă împreună cu alţi pasionaţi de industria auto. În doar un trimestru, trecut prin mâinile meşterilor entuziasmaţi şi ei de creaţie, proiectul devenea realitate.

„Fascinaţia construirii unui asemenea model i-a cuprins pe toţi operatorii implicaţi în proiect. Aveam doi tinichigii de excepţie, un mecanic şi un electrician. Trei luni după ce s-a dat startul, lucrarea era finalizată! Un adevărat record. Cu siguranţă că ar fi fost gata mai devreme dacă n-aş fi pretins repetarea lucrării, nemulţumit fiind de nuanţa de roşu în care fusese vopsită. Voiam un roşu mai adevărat”, adaugă Nicolae Cosmescu.

Şi cum modelul trebuia să aibă şi un nume, l-a botezat cu litere şi cifre: „MD 87“. Cele două iniţiale, M şi D, proveneau de la prenumele soţiei şi copilului, Monica şi Dragoş, după cum dezvăluie inginerul, iar cifra reprezintă anul.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos