Acasă Economie Stirea zilei din economie: România devine centru Black Hawk pentru Europa Centrală

Stirea zilei din economie: România devine centru Black Hawk pentru Europa Centrală

387

Companiile ROMAERO şi Sikorsky, parte a grupului Lockheed Martin, au semnat joi Memorandumul de Înţelegere pentru înfiinţărea în România a unui Centru Regional de Echipare şi Întreţinere a Elicopterelor Black Hawk, pentru Europa Centrală.

„Prin asemenea parteneriate, dăm un semnal de stat stabil, capabil să încheie relaţii de parteneriat serioase, deci creăm un cadru atractiv pentru investitori. A fost o preocuparea constantă a preşedintelui Iohannis şi a Guvernului PNL să susţină şi să încurajeze astfel de domenii ce dezvoltă dimensiunea economică a relaţiei cu parteneri strategici, precum SUA şi Polonia, dar şi să susţină industria naţională de apărare, în care credem cu putere”, a spus ministrul Economiei, Virgil Popescu.

Conform acordului, România ar urma să găzduiască primul centru regional de echipare şi mentenanţă Black Hawk.

Black Hawk, cel mai răspândit elicopter multi-rol şi multi-misiune din lume, ar urma să fie echipat de ROMAERO atât pentru misiuni militare, cât şi pentru operaţiuni de căutare şi salvare, servicii medicale de urgenţă, comandă şi control sau transport oficial. Elicopterele Black Hawk vor fi livrate pentru finalizare de către ROMAERO din fabrica PZL Mielec, Polonia, cea mai mare capabilitate de producţie a Lockheed Martin din afara SUA.

PZL Mielec va oferta către Ministerul Afacerilor Interne al României o tranşă iniţială de 12 elicoptere multi-rol Black Hawk, ca parte a programului naţional de înzestrare cu elicoptere medii/grele, destinate misiunilor maritime şi terestre. Cele 12 aeronave vor fi fabricate în Polonia, unde PZL a produs deja elicoptere pentru 17 clienţi internaţionali, începând cu anul 2010.

Elicopterele Black Hawk operează la ora actuală în peste 30 de state. În Austria, Polonia, Slovacia şi Suedia acestea îndeplinesc roluri importante pe plan intern sau în cadrul operaţiunilor NATO, inclusiv ajutor umanitar, căutare şi salvare, transportul trupelor şi intervenţii în situaţii de urgenţă.

Cu sediul în Bethesda, Maryland, Lockheed Martin este o companie internaţională din industria aerospaţială şi de securitate, cu aproximativ 100.000 angajaţi în întreaga lume, specializată în cercetarea, proiectarea, dezvoltarea, producţia, integrarea şi întreţinerea de sisteme, produse şi servicii tehnologice avansate.

ROMAERO este cea mai mare companie de stat din industria aerospaţială şi de apărare românească. Compania îşi desfăşoară activitatea în două domenii economice: servicii de întreţinere şi reparaţii pentru aeronave de transport civile şi militare şi, respectiv, producţie industrială de aerostructuri şi componente ale acestora. Cu o experienţă de un secol în industrie, peste 900 de angajaţi cu înaltă calificare şi un potenţial semnificativ de dezvoltare, ROMAERO deţine capabilităţile necesare pentru a participa cu succes la importante programe în domeniul aerospaţial şi al apărării, la nivel naţional şi global.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos
Articolul precedentPrima bucata de autostrada inaugurata anul acesta: Leaga Romania de Ungaria
Articolul următorCandidatul PMP la Primăria Sector 6, Ștefan Florescu, promite „parcări inteligente la prețuri corecte”