Acasă Dosar STUDIU Ardelenii sunt cei mai curajosi romani, dobrogenii cei mai fricosi!

STUDIU Ardelenii sunt cei mai curajosi romani, dobrogenii cei mai fricosi!

20

Fundaţia Friends for Friends a efectuat recent un stufiu privind curajul românilor. 6 din 10 români consideră curajul ca una dintre cele mai importante valori personale.

Concret, studiul evidenţiază că patru din zece respondenţi sunt de părere că românii sunt curajoşi în mare sau în foarte mare măsură, considerându-i pe ardeleni ca fiind cei mai neînfricaţi. Mai precis, 26,59% din respondenţi au susţinut o astfel de afirmaţie, în timp ce un procent mai mic, de 17,21% e de părere că moldovenii sunt cei mai curajoşi români. Muntenii vin abia pe locul trei în clasamentul neînfricaţilor, informează adevarul.ro.

La polul opus, dobrogeniii, bănăţenii şi cei din Crişana sunt consideraţi ca având cele mai puţine fapte de vitejie la activ, subliniază cercetarea.

Potrivit acestuia, familia reprezintă pentru mai mult de 40% dintre români cel mai important sprijin, doar 5% dintre aceştia apelând în momentele dificile la un specialist (coach, psiholog), la cărţi sau platforme de specialitate, şi 33% reuşind să se mobilizeze singuri.

„Surprinzător sau nu, românii nu par să se bată cu pumnul în piept în ceea ce priveşte propriul curaj: unul din trei recunoaşte că nu este curajos, nici el, nici apropiaţii lui, iar cu toţii consideră că aproape jumătate din români nu sunt nici ei prea curajoşi. Căci, se pare, curajul nu este pentru români ceva de fală: doar 9% îl asociază cu recunoaşterea socială şi 13% cu adrenalina sporturilor extreme.

În schimb, să spui ce gândeşti, să-ţi aperi drepturile cu orice preţ, ba chiar – atenţie! – să lupţi pentru îmbunătăţirea unui sistem, asta da, pentru asta îţi trebuie curaj! Curajul de a fi tu însuţi, de a fi un om dintr-o bucată, cum se spune. În ultimă instanţă, curajul de a te lupta cu viaţa, când şi cât e nevoie. Curaj cotidian, nici festiv, nici combatant. Nimic extraordinar, deci. Mai degrabă ceva temeinic”, arată Vintilă Mihăilescu, antropolog.

În ceea ce priveşte modelele de curaj, românii care au participat la studiu i-au menţionat în top zece personalităţi pe Nadia Comăneci, Gheorghe Hagi, Simona Halep sau Regele Mihai.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos