Studiu: Casele si apartamentele NU se ieftinesc in Romania. Piata imobiliara nu este afectata

Este criză adusă de noul virus, dar chiar și în aceste condiții piața imobiliară este foarte activă. Potrivit unui studiu realizat de site-ul „imobiliare.ro” 80% dintre cumpărători și chiriași continuă să caute proprietăți și în această perioadă. Analiza mai arată că în timp ce persoanele interesate să cumpere o locuință sunt mai dispuse să amâne tranzacția, o treime dintre chiriași spun că nu pot face acest lucru.

Adriana Leu – 72% dintre cei chestionați ar fi interesaţi de achiziția unei proprietăți imobiliare, în vreme ce 16% ar vrea să închirieze. Aproximativ jumătate dintre potențialii cumpărători au declarat că situația actuală le-a afectat puțin sau chiar deloc procesul de căutare a unei proprietăți, aceștia continuând să contacteze proprietarii și agenții. 32% dintre participanți au afirmat că deși urmăresc proprietăți nu îi mai contactează pe cei care le oferă și doar 17% și-au suspendat căutarea.

În ceea ce îi privește pe cei care vor să închirieze ceva, pandemia de coronavirus i-a afectat puțin sau chiar deloc pe mai bine de 60% dintre ei şi aproximativ 18 procente au susținut că au oprit căutările. Doar 16% dintre potențialii chiriași şi-ar putea amâna nevoia imobiliară cu peste șase luni, în vreme ce 49% pot face lucrul aceasta pentru cel mult trei luni.

De remarcat, însă, 33% dintre cei chestionați au nevoie urgentă să închirieze. Foarte mulți, în această perioadă au ales să vizioneze locuințele de care sunt interesați cu ajutorul internetului, prin tururi virtuale și videoconferințe cu proprietarii – ne arată studiul care s-a desfășurat online pe platformă „imobiliare.ro” în perioada 9 – 16 aprilie, pe un eșantion de 5.200 de cumpărături și chiriași aflați în proces de căutare la momentul declanșării crizei sanitare.