17.8 C
București
sâmbătă, iunie 15, 2024
AcasăACTUALITATETalibanii isi arata adevarata fata: Jurnalisti vanati din casa in casa si...

Talibanii isi arata adevarata fata: Jurnalisti vanati din casa in casa si impuscati pe loc!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Rusia plănuiește acte teroriste și de sabotaj în Uniunea Europeană

Agențiile de informații ale statelor europene au fost informate...

Alertă mondială, un supliment alimentar produs în Japonia aduce moartea

Un producător japonez de medicamente a confirmat vineri un...

Crima cu tenta politica in cartierul Aviatiei din Bucuresti

Scene de groaza in cartierul Aviatiei din Bucuresti unde...

Luptători talibani au ucis un membru al familiei unui jurnalist al Deutsche Welle din Afganistan și au rănit grav un altul. Talibanii îl căutau pe jurnalistul DW, mergând din casă în casă încercând să-l găsească pe acesta. Jurnalistul se află însă deja în Germania. Mai multe rude ale acestuia au reușit să scape în ultimul moment iar acum fug din calea talibanilor, relatează publicația Deutsche Welle.

Conform sursei citate, președintele director-general al DW, Peter Limbourg, a condamnat crima de joi și a cerut guvernului german să acționeze: „Uciderea de către talibani a unui membru al familiei redactorului nostru este o tragedie care arată pericolul acut în care se află toți angajații noștri din Afganistan și familiile lor. Talibanii efectuează la Kabul și în provinciile afgane căutări organizate după jurnaliști. Timpul (în care putem să-i salvăm) se scurge rapid!”

Realitatea ultimelor zile și săptămâni nu lasă loc de interpretări: talibanii au percheziționat casele a cel puțin trei jurnaliști DW. Colegi de la alte instituții de presă au fost răpiți sau uciși: Nematullah Hemat, de la postul privat Ghargasht TV, a fost se pare răpit de talibani, Toofan Omar, șef al postului de radio privat Paktia Ghag Radio, a fost ucis de talibani.

Pe 2 august, în plină stradă, în orașul Jalalabad, din estul Afganistanului, doi bărbați, se pare luptători talibani, l-au asasinat pe traducătorul Amdadullah Hamdard, care a lucrat deseori pentru publicația germană „Die Zeit”. În urmă cu o lună, la Kandahar, a fost ucis, cel mai probabil de gloanțele talibanilor, renumitul fotograf indian Danish Siddiqui, câștigător al premiului Pulitzer.

Deutesche Welle și numeroase alte posturi mass-media și organizații au cerut guvernului german, într-o scrisoare deschisă, să înființeze de urgență un program de vize pentru colaboratorii media afgani.

Și Asociația Jurnaliștilor Germani cere o acțiune rapidă a executivului de la Berlin. „Germania nu are voie să privească fără să facă nimic la prigonirea și uciderea colegilor noștri”, a declarat președintele DJV Frank Überall. Ar fi imperios necesar în aceste momente grele ca jurnaliștii din Afganistan să fie scoși din țară și aduși în siguranță în Germania.

Purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a încercat în prima sa conferință de presă la Kabul să liniștească comunitatea internațională, adoptând un ton de reconciliere. „Vrem să vă amintim tuturor că îi iertăm pe toți. Doar așa putem recâștiga pacea și stabilitatea. Pe toți cei care au fost împotriva noastră îi vom ierta.”

Și femeile vor putea să lucreze mai departe, au promis talibanii. Dar cât valorează promisiunile lor, s-a putut deja vedea foarte bine. Organizația Reporteri Fără Frontiere a cerut Consiliului de Securitate al ONU să organizeze o ședință informală, pe fondul situației extrem de periculoase în care se află jurnaliștii din Afganistan.

Ultimele stiri