Acasă ACTUALITATE Tăriceanu chemat din nou la DNA! A prezentat garantii pentru acoperirea sechestrului...

Tăriceanu chemat din nou la DNA! A prezentat garantii pentru acoperirea sechestrului in valoare de 800.000 de dolari

134

Fostul presedinte al Senatului Calin Popescu Tariceanu s-a prezentat, miercuri, la Directia Nationala Anticoruptie pentru acte procedurale desfasurate in dosarul in care este acuzat de luare de mita in valoare de 800.000 de dolari, au precizat, pentru Agerpres, surse judiciare.

Potrivit surselor citate, acesta le-ar fi prezentat procurorilor garantii in vederea acoperirii valorii sechestrului impus pana la concurenta sumei de 800.000 de dolari.

La finalul saptamanii trecute, dupa ce ministrul Justitiei, Stelian Ion, a transmis procurorului general Gabriela Scutea cererea de urmarire penala incuviintata de presedintele Klaus Iohannis, DNA anunta ca Popescu-Tariceanu este urmarit penal de procurorii anticoruptie intr-un dosar in care este acuzat de luare de mita in valoare de 800.000 de dolari.

Potrivit DNA, procurorii din cadrul Sectiei de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie, au dispus efectuarea urmaririi penale fata de suspectul Calin Constantin Anton Popescu-Tariceanu, la data faptei prim ministru al Guvernului Romaniei, pentru luare de mita.

Procurorii anticoruptie noteaza in ordonanta ca Tariceanu, in calitate de prim ministru, ar fi primit, in mod indirect, in perioada 2007-2008, de la reprezentantii unei companii austriece, foloase materiale in valoare de 800.000 USD, constand in plata unor servicii de consultanta.

„In schimb, acesta si-ar fi exercitat atributiile astfel incat sa fie adoptate o serie de hotarari de guvern in favoarea companiei. Suma de 800.000 USD, reprezentand un comision din valoarea platilor facute de statul roman catre companie, ar fi fost folosita in beneficiul demnitarului, pentru acoperirea unor cheltuieli de campanie electorala, fiind transferata in baza unor contracte fictive incheiate cu mai multe companii offshore”, spun anchetatorii.

Conform DNA, dosarul a fost constituit in anul 2018, in urma reunirii a trei dosare penale, dintre care unul a fost preluat de procurorii DNA la cererea autoritatilor judiciare austriece.

„Dupa respingerea, la data de 3 iunie 2019, a cererii initiale de incuviintare a urmaririi penale de catre Senat (institutie investita cu solutionarea avand in vedere calitatea de senator a lui Calin Popescu-Tariceanu la acea data), procurorii au efectuat, in acelasi dosar, acte de urmarire penala cu privire la fapte si alte persoane”, se precizeaza in comunicat.

Ca urmare a administrarii unor probe suplimentare, au rezultat elemente de noutate care au conturat starea de fapt mai sus mentionata cu referire la fostul demnitar.

„In vederea confiscarii obiectului infractiunii de luare de mita, in cauza s-a dispus sechestru asigurator pe bunuri imobile apartinand lui Calin Popescu-Tariceanu pana la concurenta sumei de 800.000 USD, echivalent in lei – 3.204.640 lei”, mentioneaza procurorii.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos