10 C
București
duminică, aprilie 21, 2024
AcasăACTUALITATECulturaTe-ai intrebat vreodata de ce literele pe tastatura nu sunt in ordine...

Te-ai intrebat vreodata de ce literele pe tastatura nu sunt in ordine alfabetica?!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Exista multe mituri si informatii inexacte despre aparitia acestei tastaturi, insa istoricii de la Institutul Smithsonian au reusit sa desluseasca misterul.

In anii 1860, un politician local, tipograf si inventator amator din Milwaukee, Statele Unite, pe nume Christopher Latham Sholes, isi petrecea timpul liber inventand diferite masinarii care ii faceau afacerile mai eficiente. Printre aceste inventii se afla si o masina de scris primitiva, pe care a patentat-o in 1868.

Aceasta se asemana cu un pian si avea toate literele pozitionate in ordine alfabetica, pentru ca a considerat acest aranjament e cel mai eficient. Din cauza problemelor mecanice, provocate de complexitatea angrenajelor, masinile de scris se blocau foarte des, de obicei cand erau apasate consecutiv 3 litere alaturate de pe tastatura.

Ulterior, Sholes a incercat sa reduca sansele ca doua sau trei litere alaturate sa fie apasate consecutiv. Astfel, el a luat cele mai comune grupuri de 2 litere din limba engleza si le-a asezat mai departe unele de altele pe tastatura. De exemplu, „th” sau „he” au literele asezate pe randuri si coloane diferite.

Aceasta a fost versiunea de baza a standardului QWERTY, patentat in 1873. In 1890, existau deja 100.000 de masini de scris cu aceasta asezare a literelor si, un secolul viitor, a devenit un standard global.

Ultimele stiri