13 C
București
duminică, mai 19, 2024
AcasăEconomieTermenele pana la care Uniunea vrea sa opreasca centralele termice pe gaz

Termenele pana la care Uniunea vrea sa opreasca centralele termice pe gaz

in:

Stiri pe acelasi subiect

Termenele pana la care Uniunea vrea sa opreasca centralele termice pe gaz sunt in jurul anului 2040. In timp ce lumea se reasaza pe coordonatele ce au in miezul discutiilor marii jucatori pe piata combustibililor fosili Uniunea Europeana se arunca intr-o reforma care va afecta exact consumul de combustibili de acest tip.

Potrivit datelor Eurostat, aproximativ jumatate din intreaga energie consumata in UE este destinata incalzirii si racirii, iar peste 70% provine inca din surse de combustibili fosili, cu preponderenta gaze naturale.

In sectorul rezidential, circa 80% din consumul de energie este alocat incalzirii spatiilor si a apei.
A fost stabilita o interdictie pentru astfel de centrale, iar data limita pentru renuntarea la acestea este 2040, conform unui acord intre Parlamentul European si Consiliul Europei.

Astfel, cladirile devin subiectul noii legislatii europene care sta la baza eforturilor UE de a promova reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera cu cel putin 55% pana in 2030, comparativ cu nivelurile din 1990, si de a atinge neutralitatea climatica pana in 2050.

Uniunea Europeana are ca obiectiv accelerarea instalarii pompelor de caldura ca alternativa la centralele termice, avand in vedere ca acestea contribuie la eficienta si permit utilizarea mai extinsa a energiei regenerabile, inclusiv a celei solare.

La sfarsitul anului 2021, Europa avea aproape 17 milioane de astfel de pompe de caldura, iar noile reglementari impun o eliminare treptata a centralelor termice pe baza de gaz natural.

Noua directiva privind eficienta energetica vizeaza si reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera cu cel putin 55% pana in 2030 si atingerea neutralitatii climatice pana in 2050. Masurile includ, de asemenea, obiective nationale de economisire a energiei si promovarea vehiculelor electrice.

Termen limita 2040

Toate centralele de apartament pe gaze trebuie eliminate pana in 2040, prevede o directiva UE. “Comisia saluta acordul provizoriu la care au ajuns astazi Parlamentul European si Consiliul pentru a reduce emisiile si consumul de energie al cladirilor din intreaga UE. Directiva consolidata privind performanta energetica a cladirilor (EPBD) va sprijini eforturile UE de decarbonizare a cladirilor in intreaga Uniune. Acesta este un domeniu in care impactul concret al ofertei ecologice europene va imbunatati calitatea vietii oamenilor, in locuintele si la locul de munca, si le va reduce facturile la energie. De asemenea, acest acord va stimula independenta energetica a Europei, in conformitate cu Planul REPowerEU, si va constitui un argument comercial puternic in favoarea unui sector al cladirilor mai putin poluante in UE”, arata Comisia Europeana intr-un comunicat de presa, citat de economica.net.

Directiva revizuita va stabili o serie de masuri care vor ajuta guvernele UE sa imbunatateasca structural performanta energetica a cladirilor, cu un accent special pe cladirile cu cele mai slabe performante, mai spune Comisia.

YouTube video player

Ultimele stiri

Exit mobile version