Top 10 cei mai bogati oameni din toate timpurile! Bill Gates lângă Iosif Stalin si Ginghis Han!

Mansa Musa (1280–1337)

Ţara: Mali
Avere: Mai bogat decât se poate descrie în cuvinte

Mansa Musa, regele din Timbuktu, este considerat adesea cea mai bogată persoană din istorie. Potrivit profesorului de istorie Richard Smith de la Ferrum College, regatul african al lui Musa era cel mai mare producător de aur din lume într-o perioadă în care cererea de aur era imensă.
Cât de bogat era Musa? Nu prea există modalităţi de a exprima în cifre averea sa. Datele sunt foarte puţine, aproape inexistente, iar sursele contemporane descriu averea regelui în termeni imposibili la acea vreme.

Detail from the Catalan Atlas, 1375 (vellum)

Unele poveşti despre celebrul său pelerinaj la Mecca, în timpul căruia cheltuielile au fost atât de extravagante încât au determinat o criză monetară în Egipt, menţionează zeci de cămile încărcate fiecare cu sute de kilograme de aur. (Prof. Smith apreciază că producţia anuală de aur din regat era de circa o tonă). Aceleaşi relatări afirmă că armata regelui Musa avea 200.000 de oameni, lucru aproape imposibil de realizat la acea vreme.
Cu toate acestea, bogăţiile sale erau într-adevăr imense şi greu de descris în cuvinte. Există imagini cu regele Musa pe un tron din aur, ţinând în mână un sceptru din aur şi o cupă din aur, purtând pe cap o coroană din aur. Imaginaţi-vă ce cantitate de aur ar putea deţine un om, apoi dublaţi-o, şi aşa ar putea fi redat ceea ce relatările încearcă să ne transmită. Atunci când nimeni nu poate descrie în cuvinte averea ta, atunci se poate spune cu certitudine că eşti putred de bogat.

Sursa: Rador