15.6 C
București
vineri, martie 29, 2024
AcasăACTUALITATETop 10 prioritati: Cum vor PNL, USR PLUS și UDMR sa repare...

Top 10 prioritati: Cum vor PNL, USR PLUS și UDMR sa repare Justitia distrusa de PSD

in:

Stiri pe acelasi subiect

PNL, USR PLUS si UDMR isi asuma in Programul de guvernare 2020 – 2024 intarirea rolului Justitiei de putere independenta in stat, prin eliminarea mijloacelor de presiune dinspre politic si prin asigurarea resurselor necesare, angajandu-se, totodata, sa initieze si sa insiste asupra dezbaterii privind revizuirea Constitutiei.

„In ultimii aproape 20 de ani au avut loc mai multe tentative de revizuire a Constitutiei, dar niciuna nu a reusit sa genereze un acord la nivelul societatii pentru a fi dusa la bun sfarsit. Numeroasele crize constitutionale din ultimii ani evidentiaza insa necesitatea stringenta a rearanjarii raporturilor dintre cele mai importante institutii ale statului, a competentelor acestora, precum si a intaririi principiilor de functionare ale statului roman. Ne angajam sa initiem si sa insistam asupra dezbaterii privind revizuirea Constitutiei, atragand in jurul proiectului nostru un consens. Statul de drept este unul dintre principiile fundamentale ale oricarei democratii functionale, bazate pe separatia puterilor statului: legislativa, executiva si judecatoreasca. In spiritul acestei realitati incontestabile, promovam o Justitie independenta, eficienta si accesibila, care sa apere drepturile fundamentale ale persoanelor, interesele generale ale societatii si democratia prin drept”, potrivit Programului de guvernare, depus miercuri la Parlament.

Coalitia guvernamentala isi asuma la Capitolul Justitie drept principala misiune „intarirea rolului Justitiei de putere independenta in stat, prin reglarea mecanismului de echilibru intre puteri, prin eliminarea mijloacelor de presiune asupra Justitiei dinspre politic si prin asigurarea resurselor necesare”.

„Vom promova imbunatatirea calitatii Justitiei ca serviciu public, garantand o justitie accesibila, impartiala si eficienta pentru toti cetatenii. Avem nevoie de masuri care sa reduca termenele de solutionare a litigiilor si sa asigure un acces cat mai facil la actul de justitie. Dorim redefinirea hartii judiciare, examinarea competentelor instantelor pentru rechilibrarea volumului de dosare, informatizarea actului de justitiei si promovarea mijloacelor alternative de solutionare a litigiilor pentru degrevarea instantelor”, se precizeaza in programul de guvernare.

De asemenea, cele trei formatiuni politice isi propun armonizarea legislatiei privind organizarea si functionarea Justitiei cu principiile din instrumentele internationale ratificate de Romania, precum si cu recomandarile formulate in cadrul mecanismelor europene – MCV, GRECO si Comisia de la Venetia.

Conform Programului de guvernare, modificarile privind legislatia penala vor avea ca obiectiv asigurarea sigurantei cetateanului si combaterea eficienta a infractionalitatii, inclusiv prin mijloace de preventie.

„Justitia ocupa un loc central in programul de guvernare, deoarece stagnarea si regresele ultimilor ani reclama o reforma profunda, care sa raspunda atat necesitatii de optimizare a activitatii tuturor entitatilor implicate, ce nu mai poate fi amanata, cat si urgentei de garantare a independentei sistemului judiciar si de relansare a luptei anticoruptie, pana in punctul in care alinierea la standardele europene va deveni ireversibila”, subliniaza PNL, USR PLUS si UDMR.

Principalele prioritati din capitolul Justitie

  1. Sustinem desfiintarea Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie
  2. Renuntarea la cresterea numarului de judecatori din completurile de apel si contestatie este o urgenta majora, avand in vedere pericolul real de blocaje in instante care ar putea fi generat daca modificarea numarului de judecatori din aceste completuri ar intra in vigoare la 01.01.2021.
  3. O alta urgenta este aceea a eliminarii schemei de pensionare anticipata a magistratilor.
  4. Intarirea luptei impotriva coruptiei si a infractionalitatii organizate.
  5. In perioada imediat urmatoare avem in vedere o reforma a Inspectiei Judiciare astfel incat aceasta institutie sa ofere garantii sporite de independenta si impartialitate.
  6. Avem in vedere modificarea procedurii de desemnare a conducerilor Parchetului General de pe langa ICCJ, DNA si DIICOT prin diminuarea factorului politic si cresterea rolului CSM in aceasta procedura, ministrul justitiei facand propunerea de numire in functie in urma unei proceduri transparente si obiective de selectie a candidatilor, validarea rezultatelor concursului urmand a se realiza printr-un aviz conform al Sectiei pentru procurori din cadrul CSM, iar numirea in functie va reveni Presedintelui. Demiterea conducerii acestor structuri va fi bazata pe o procedura similara, ce poate fi initiata si de catre sectia de procurori a CSM.
  7. DNA-ul Padurilor. Avem in vedere fie infiintarea unei structuri specializate in cadrul Parchetului General care sa investigheze acest tip de infractiuni, fie crearea unor structuri specializate in cadrul parchetelor.
  8. Avem in vedere promovarea celei mai potrivite solutii legislative pentru trecerea politiei judiciare in subordinea parchetelor, inclusiv din punct de vedere administrativ, astfel incat aceasta masura sa sprijine activitatea de cercetare penala a parchetelor, fara a afecta celelalte categorii de activitati desfasurate de politisti.
  9. Consolidarea independentei justitiei. Imbunatatirea actului de justitie/Eliminarea practicilor neunitare
  10. Simplificarea achitarii taxelor judiciare de timbru. In acest sens, propunem infiintarea de puncte de plata la sediile tuturor instantelor judecatoresti, precum si lansarea unei platforme online si a unei aplicatii pentru telefoanele mobile, care sa elimine inclusiv necesitatea depunerii la dosar a chitantei doveditoare.

Ultimele stiri