Top 100 cele mai valoroase companii din Romania in 2014! AFLA CINE SE MENTINE PE PRIMUL LOC!

Pe primul loc in “Top 100 cele mai valoroase companii din Romania” se afla compania Petrom, urmata de Romgaz si Fondul Proprietatea.

companii

Ierarhia celor mai valoroase companii din Romania a fost dezvaluita in cadrul Galei ZF 2014 “Romania 5% crestere economica”, in care liderul informatiei de business Ziarul Financiar a sarbatorit 16 ani de existenta, alaturi de lideri importanti ai comunitatii de business.

Potrivit clasamentului, cele mai valoroase 100 de companii din România insumeaza 55,1 miliarde de euro in 2014, in crestere cu 9,1% fata de anul precedent. Top 100 cele mai valoroase companii ilustreaza in prezent modul in care businessul romanesc a trecut prin criza. Datele din acest an arata ca multe din cele 100 de companii din top au continuat sa recupereze din valoarea pierduta in anii de criza, insa sunt departe de maximul de 100 de miliarde de euro insumat în 2007.

Potrivit coordonatorilor anuarului, avansul din 2014 a fost sustinut in parte de cresterea economica, un rol major avandu-l majorarea profitabilitatii companiilor nelistate si diminuarea indatorarii companiilor din top, atat a celor listate, cat si a celor nelistate.

Clasamentul din acest an aduce si multe surprize. Nu mai putin de 69 de companii au fost evaluate in crestere in aceasta editie a anuarului, cea mai puternica ascensiune venind de la Electrica S.A. La nivel de industrii, retailul a cunoscut cea mai importanta evolutie anuala, urmat de industria utilitatilor si de cea auto. La polul opus se afla companiile din industria grea, cea de constructii si cea financiara, in scadere. De asemenea, opt companii sunt nou intrate in clasamentul din acest an. Capitalul autohton este reprezentat de 9 companii si o banca.

Liderul clasamentului se mentine Petrom, evaluat la 5,49 miliarde de euro, in scadere insa fata de editia din 2013. Locul secund ramane şi el ocupat de aceeasi companie, Romgaz, cu o valoare de piata de 2,98 miliarde de euro, mai mare decat precedenta. Spre deosebire de 2013, locul 3 revine in acest an Fondului Proprietatea, care reuseste sa se impuna in fata Orange – ocupanta locului trei din editia precedenta – cu o valoare estimata la 2,64 miliarde de euro.

Hidroelectrica si Orange completeaza Top 5 cele mai valoroase companii din 2014, evaluate la 2,43 miliarde de euro, respectiv 2,4 miliarde de euro.

Sursa: ZF