Economie

Trei sferturi dintre grupurile de intreprinderi din Romania sunt detinute de straini!

1grupuriTrei sferturi dintre cele 21.277 de grupuri de intreprinderi care activau pe piata romaneasca in anul 2011 sunt controlate de societati din strainatate, potrivit INS.

In Romania, in anul 2011, au fost identificate 21.277 grupuri de intreprinderi, din care 5.555 de grupuri rezidente si 15.722 de grupuri de intreprinderi multinationale ( 101 controlate din interior, respectiv 15.621 controlate din strainatate), se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica.

Un grup reprezinta multimea de intreprinderi legate la un cap de grup printr-o cota de control real nenul, iar o intreprindere este controlata daca o alta intreprindere detine un procent depasind strict 50% in luarea deciziilor din adunarea generala a actionarilor, sau care, prin contract are drept de control.

In anul 2011, 26% din grupurile de intreprinderi identificate in Romania erau rezidente, iar 90% dintre acestea aveau 2 sau 3 intreprinderi.

Cea mai mare parte a grupurilor de intreprinderi din Romania isi desfasoara activitatea in comert, industria prelucratoare sau constructii.

In anul 2011, cel mai mare procent de grupuri de intreprinderi au fost identificate in sectiunea comert cu ridicata si cu amanuntul, repararea autovehiculelor si motocicletelor (21%), sectiunea industria prelucratoare (16%), sectiunea constructii (14%).

Grupurile de intreprinderi rezidente activeaza in sectiunea comert cu ridicata si cu amanuntul, repararea autovehiculelor si motocicletelor (22%), industria prelucratoare (13%), constructii (11%) si activitati profesionale, stiintifice si tehnice (11%).

In functie de ponderea numarului de salariati, majoritatea subgrupurilor de intreprinderi din Romania sunt controlate din Germania, Franta sau Olanda.

Rezultatele anului 2011 indica faptul ca pe primul loc, in functie de ponderea numarului de salariati, se afla subgrupurile de intreprinderi controlate de persoane juridice sau persoane fizice situate in Germania (17%), pe locul doi sunt cele controlate din Franta (11%), in timp ce 8% din subgrupurile de intreprinderi sunt controlate din Olanda.

In functie de ponderea numarului de salariati in total grupuri de intreprinderi multinationale controlate din strainatate, subgrupurile de intreprinderi controlate din Germania predomina in industria prelucratoare (7%), in sectiunea comert cu ridicata si cu amanuntul, repararea autovehiculelor si motocicletelor (5%) si in sectiunea informatii si comunicatii (1%).

Subgrupurile de intreprinderi controlate din Franta domina in industria prelucratoare (4%), in sectiunea comert cu ridicata si cu amanuntul, repararea autovehiculelor si motocicletelor (2%) si in sectiunea intermedieri financiare si asigurari (1%).

Loading...

In privinta subgrupurilor de intreprinderi controlate din Olanda 2% se regasesc in industria prelucratoare, 2% in sectiunea informatii si comunicatii si 1% in sectiunea comert cu ridicata si cu amanuntul, repararea autovehiculelor si motocicletelor.

Subgrupurile includ unitatile (intreprinderile) unui grup de intreprinderi multinationale rezidente in aceeasi tara.

Sursa: mediafax.ro

Loading...