Acasă ACTUALITATE Tu stii cati oameni te-au vazut stand in fata calculatorului? EXPERTII IT...

Tu stii cati oameni te-au vazut stand in fata calculatorului? EXPERTII IT arata cat de usor se acceseaza camerele web!

Infractorii cibernetici pot controla de la distanță dispozitive video inteligente şi pot filma în timp real activitatea din locuințele utilizatorilor, atenționează experţii Bitdefender, într-un comunicat de presă.

Specialiștii în securitate informatică au identificat o vulnerabilitate într-un model popular de cameră web destinată familiilor și care este dotată, printre altele, cu senzori de mișcare și sunet, microfon și boxe, un set de cântece de leagăn pentru bebeluși și senzori de temperatură/umiditate. Aceasta poate fi folosită atât pentru supravegherea locuinței, cât și pentru a îngriji un copil.

‘Pe durata analizei, specialiștii Bitdefender au identificat numeroase carențe legate de securitate precum: hotspot deschis, care nu solicită parola; date de identificare (nume utilizator și parola) ale rețelei transmise nesecurizat de la aplicația mobilă către camera web; date care circulă între aplicație, dispozitiv și server fără să fie criptate. Astfel, atacatorii ar putea specula aceste vulnerabilități și folosi aplicația care controlează camera cu aceleași drepturi ca proprietarul de drept al acesteia. Răufăcătorii pot activa microfonul, boxele sau chiar camera, obține acces în încăperea copiilor și transmite în direct sunet și imagine pe internet’, susțin experții Bitdefender.

Potrivit sursei citate, recent, un atac cibernetic de amploare, denumit Mirai, operat folosind dispozitive inteligente, a condus la blocarea activității unor servicii, precum Twitter, Spotify, The New York Times, Reddit, Yelp, Box, Pinterest și Paypal, prin suprasolicitarea Domain Name System (DNS), o componentă de importanță crucială a infrastructurii digitale.

Cercetarea le reamintește utilizatorilor riscurile de securitate la care se expun, dat fiind faptul că exploatarea anumitor vulnerabilități are consecințe serioase, anunta realitatea.net.

Printre recomandările de specialitate ce trebuie urmate pentru a preîntâmpina un astfel de eveniment nedorit, se află: studierea termenilor de confidențialitate înainte de a cumpăra un dispozitiv smart pentru locuință, găsirea de răspunsuri la întrebări de genul ‘Cum se conectează la Internet?’, ‘Ce date accesează?’, ‘Unde stochează datele și în ce circumstanțe?’ etc. și, nu în ultimul rând, citirea cu atenție a declarației producătorului dispozitivului legată de tipul de informații colectate și de impactul acestora asupra dreptului la viață privată.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos
Articolul precedentLovitura GREA in JUSTITIE pentru Mihai Gadea! Instanta IL OBLIGA sa faca asta!
Articolul următorDetaliile care fac diferenta! Cat ar rezista CU ADEVARAT Rusia intr-un razboi?