AFF_FER_2347_ba0d49c3f3Productiile din cadrul Festivalului de film documentar pentru copii si adolescenti „Astra Film Junior” Sibiu sunt prezentate, in aceasta saptamana, in 20 de localitati din tara, filmele, care au ca tema generica „Apa”, urmand a fi vizionate de peste 30.000 de elevi.

Potrivit unui comunicat de presa transmis, luni, de reprezentantii Studioului Astra Film Sibiu, pentru al doilea an consecutiv, Festivalul de film documentar pentru copii si adolescenti „Astra Film Junior” va avea un tuneu national, iar datorita cererilor numeroase va include 20 de localitati.

Astfel, alaturi de Bucuresti, Cluj, Timisoara, Iasi, Deva si Sibiu, unde filmele au fost prezentate si anul trecut, „Astra Film Junior” va ajunge si la elevii din Alba Iulia, Pitesti, Ploiesti, Brasov, Baicoi, Bucov, Magurele, Medias, Selistat, Horezu, Ramnicu Valcea, Targu Jiu, Baia Mare si Abrud.

„Este o mare bucurie pentru noi ca programul Astra Film Junior este solicitat la nivel national. Programul e foarte popular in randul elevilor din judetul Sibiu (anul trecut au fost 6.000 de elevi numai in timpul festivalului), iar acum vor avea acces la aceste filme zeci de mii de elevi din toata tara. Acest lucru este posibil si datorita unui parteneriat foarte valoros si de prestigiu cu Institutul Francez, care, pentru al doilea an consecutiv, a solicitat ca programul Astra Film Junior Sibiu sa se desfasoare si in centrele sale din tara”, a declarat Dumitru Budrala, director Astra Film, citat in comunicat.

Editia „Astra Film Junior” care pleaca in turneu national are ca tema „Apa” si aduce noi dimensiuni educative fata de editiile precedente. Pe langa educatie vizuala, cinematografica si culturala, elevii vor avea parte si de educatie ecologica prin filmul documentar. Participantii vor dobandi notiuni primare privind interactiunea oamenilor cu mediul si despre cum apar si cum pot fi rezolvate problemele legate de apa la nivel global.

„Anul 2013 este declarat de UNESCO «Anul International al Cooperarii in Domeniul Apei», apa fiind o sursa deosebit de importanta. Potrivit statisticilor ONU, din cauza lipsei accesului la apa potabila, curata, deja anual se imbolnavesc si mor 1,8 milioane de oameni. Se preconizeaza ca apa constituie o resursa pe baza careia se fac deja strategii geopolitice. Iar tinerii trebuie sa fie constienti de felul in care pot gospodari corect apa. Filmele oferite spre vizionare vor fi insotite de materiale didactice, pe care profesorii le pot folosi in acest sens”, arata sursa citata.

Potrivit organizatorilor, pe baza rezervarilor, se estimeaza ca proiectiile programului „Astra Film Junior” vor fi vizionate de peste 30.000 de elevi din Romania.

Turneul Astra Film Junior este organizat de Studioul Astra Film in parteneriat cu Institutul Francez din Romania, Inspectoratul Scolar si Casa Corpului Didactic din Baia Mare, Asociatia „Sfantul Nicolae” Abrud, Centrul Cultural „Dragan Muntean” Deva si are loc in perioada 1-5 aprilie.