23.3 C
București
sâmbătă, aprilie 13, 2024
AcasăEconomieUn expert internaţional trage o concluzie nemiloasă: Jumătate de Românie e complet...

Un expert internaţional trage o concluzie nemiloasă: Jumătate de Românie e complet neproductivă. Moldova, Muntenia, nici nu pot fi numite zone europene. Trăiesc pe spatele Bucureştiului si Transilvaniei!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Romania e deja calificata la Euro2024. Nu mai sunt bilete la meciul cu Elvetia!

Romania e deja calificata la Campionatul European din Germania,...

Rezumat Video: Kosovo invinge Israel. Romania are din nou sansa sa mearga la Euro!

Echipa nationala a Israelului a pierdut cu 0-1 duminica,...

Dezamăgire natională! România are șanse scăzute să se mai califice la Campionatul European

Belraus-România a fost o partidă dezamăgitoare, mai ales pentru...

Andrei Caramitru, partener în cadrul firmei de consultanţă în management Boston Consulting Group, a explicat pentru Ziarul Financiar cât de disproporționată este balanța forței de muncă între regiunile istorice din România.

Emigrarea și lipsa investițiilor private fac ca în zonele rurale ale Moldovei și Muntenie dezvoltarea să fie inexistentă.

Trei milioane de oameni din zonele defavorizate au plecat la muncă în străinătate în ultimii ani, iar un alt milion de persoane s-au mutat în oraşele mari, unde există investiţii, lăsând în urmă sate şi oraşe depopulate, pentru care nu există soluţii de dezvoltare.

Există tensiuni foarte mari pe piaţa forţei de muncă din România, deoarece există o polarizare foarte mare în ceea ce priveşte numărul de locuri de muncă şi nivelul salarial din Bucureşti şi oraşele mari din Transilvania versus restul ţării.

„Jumătate de Românie este complet neproductivă. Mă refer la mediul rural, la Moldova, la Muntenia, care nici nu pot fi numite zone europene. PIB-ul din aceste zone este format tot din taxele plătite în oraşele mari, Bucureşti şi alte oraşe mari din Transilvania, transmise acolo prin diverse mecanisme, fie că sunt subvenţii sau pensii.

Nu există joburi private în aceste zone, nu există taxe plătite la bugetele locale. Iar acolo a apărut problema depopulării: 3 milioane de oameni au plecat în străinătate, iar un alt milion s-a mutat în oraşele mari“, a explicat acesta pentru zf.ro.

În opinia lui, această depopulare a zonelor care, teoretic, ar trebui ajutate să se dezvolte face imposibilă dezvoltarea, pentru că fără forţă de muncă disponibilă economia acestor zone nu poate să prospere.din ţară şi alţi circa 500.000 au plecat pe termen scurt în alte ţări în ulti­mul deceniu, pentru a obţine salarii mai mari, dar şi pentru că nu aveau lo­curi de muncă disponibile în locali­tăţile din care proveneau.

Numai în 2015, ultimul an pentru care există date, au plecat circa 190.000 de români în străinătate, număr în uşoară creştere faţă de anul anterior. Cel mai mare val de migraţie externă a fost însă în 2007, primul an de după intrarea României în Uniuniea Euro­peană, când jumătate de milion de ro­mâni au plecat la muncă în străinătate.

Ultimele stiri