În fiecare lună, românii mănâncă 330 de milioane de ouă. Iar de Paşte este vârful anului în materie de consum.
Nu şi la preţuri însă, care au scăzut încontinuu. În martie, în Uniunea Europeană, doar Bulgaria şi Lituania, au avut ouă mai ieftine decât România. În pieţe, un ou se vinde în medie, cu un leu.
Vine Paştele, perioada din an în care consumul de ouă creşte cu 50 la sută faţă de o perioadă obişnuită. Dacă sunt mâncate moderat, ouăle sunt sănătoase şi hrănitoare. Sunt sărace în calorii şi bogate în proteine. Recomandat este să mâncăm un ou, pe zi. Cei mai mulţi romani preferă omletele şi ouăle ochiuri la micul dejun.
Au apărut chiar localuri care şi-au axat meniurile doar pe bază de ouă şi încearcă să îşi convingă clienţii să mănânce acest aliment de dimineaţă până seara. Propun de pildă omletă fără gălbenuşurile care conţin colesterol. Dar şi sandvişurile în care oul se “bate” după o tehnică specială.
Colorate, în cozonac, pască sau drob, ouăle se regăsesc în aproape toate produsele pe care obişnuim să le mâncăm, de Paşte. Atenţie însă la cât mâncaţi.
Şerban Damian, nutriţionist: “Cantitatea totală poate să fie mare grăsimea există în toate aceste produse. În 3 zile de Paşte dacă mănânci o cantitate de 6-7 ouă poţi să nu păţeşti absolut nimic sau poţi să declanşezi o indigestie să îţi suprasoliciţi tubul digestiv şi în special colecistul şi să ajungi să îţi strici sărbătorile.”
Conform datelor de la institutul naţional de statistică, un român mănâncă în medie 14 ouă, lunar. Sunt luate în calcul însă doar ouăle care pleacă din ferme, nu şi cele din gospodarii.
Ouăle de găină româneşti sunt rintre cele mai ieftine din Uniunea Europeană. Conform datelor de la Comisia Europeană, de la începutul anului, preţurile au scăzut continuu şi au plasat ţara noastră la coada clasamentului. În martie, de exemplu, doar Bulgaria şi Lituania au avut ouă mai ieftine. La poarta fermei, în februarie, un ou s-a vândut cu 0,71 lei. În 2020, preţul a fost de 0,62 de lei. La acelaşi nivel că în 2018 şi 2019.
În pieţe, preţul mediu în lună martie a fost de 0,98 de lei, mai puţin cu câţiva bani decât în ianuarie sau februarie.
Cele mai căutate sunt ouăle care provin de la găinile crescute liber, în curte. O cooperativă din Buzău colectează ouăle direct de la gospodăriile ţărăneşti, le marchează şi le trimite pe piaţă.
Daniel Ivaşcu, preşedintele cooperativei: ″Ţăranul nostru gospodar nu face altceva decât să producă materia primă, adică ce ştie el cel mai bine, să vândă această materie primă către cooperativă şi misiune lui s-a încheiat. Am ajuns în acest moment undeva la 10 mii de bucăţi pe lună. Avem cerere mai mult decât producem noi.”
Într-o lună, industria avicolă din România produce, în medie, în jur de 2 sute de milioane de ouă. Restul ouălor pe care le mâncăm vin din export, în special din Polonia şi Ungaria.