Acasă Angajari Unde te angajezi in 2013? Topul domeniilor cu cele mai multe posturi...

Unde te angajezi in 2013? Topul domeniilor cu cele mai multe posturi disponibile

19

dv544087aGasirea unui loc de munca liber a devenit aproape imposibila in conditiile in care piata  a trecut prin schimbari importante in ultimii trei ani. Daca prin 2009 angajatorii erau cei care alergau disperati pentru a identifica persoanele potrivite joburilor disponibile, acum salariatii sunt cei care bat la usile companiilor oferindu-si serviciile.

De aici au intervenit modificari semnificative si in pachetele financiare pe care firmele le pun la dispozitia noilor lucratori, dar si in regimul de lucru impus salariatilor. Oamenii sunt dispusi acum sa munceasca mai mult, pe bani mai putini. Chiar daca bazinul de resurse umane din care angajatorii pot alege este semnificativ mai mare decat in urma cu trei ani, ei continua sa aiba probleme in identificarea specialistilor. Totul porneste de la faptul ca romanilor le este foarte frica sa-si schimbe jobul si se multumesc cu slujba pe care o au, chiar daca nu ii satisface din punct de vedere financiar. Ei ajung in postura de candidati pentru un loc de munca atunci cand firma in care activeaza se clatina serios sau atunci cand sunt concediati.

Daca totusi aveti curajul  sa renuntati la postul actual si sa va cautati un alt job este bine sa vedeti exact care sunt cererile de pe piata si care sunt domeniile in care sunt cele mai ridicate sanse de angajare.

Specialistii site-ului de recrutare BestJobs.ro au intocmit o estimare a domeniilor cu cele mai multe locuri de munca in 2013, analizand fluctuatiile de pe piata muncii din ultimii trei ani. Astfel, cei mai mari angajatori se anunta a fi companiile din IT/Telecom si Vanzari.

Firmele de recrutare se asteapta la o crestere a numarului locurilor de munca, mai ales in domeniile ce au prezentat si in ultimii ani o evolutie pozitiva. O prima premisa pentru relaxarea pietei muncii este reprezentata de un raport recent al Comisiei Europene privind economia statelor din Uniunea Europeana (UE). Astfel, membrii Comisiei arata ca in 2013, cel mai probabil, tarile comunitare vor incepe usor sa iasa din cea mai grava recesiune a ultimilor decenii, desi au rezerve fata de o recuperare economica.

In cazul in care se mentine tendinta din ultimii trei ani, si in 2013 cele mai mari sanse de angajare vor avea cei care isi cauta un loc de munca in Vanzari, IT/Telecom, Inginerie si Finante, in contextul in care numai in 2012 job-urile din Vanzari au crescut cu o rata anuala de 25%, in timp ce numarul locurilor de munca din IT a urcat in 2012 cu 131% fata de anul trecut.

Cei care isi doresc un loc de munca de tipul Office jobs au de asemenea sanse mari sa se angajeze, avand in vedere ca numarul locurilor de munca continua sa creasca si in acest domeniu. In 2010, pe site-ul BestJobs.ro au existat in total 8.340 de locuri de munca de tipul office jobs (in care sunt incluse arii precum administrativ si resurse umane), pentru ca numarul acestora sa creasca ulterior la 8.869 posturi disponibile in 2011 si aproape 12.000 posturi in 2012.

Pentru mai multe informatii privind domeniile cu cele mai multe angajari si posturile disponibile in 2013, BestJobs.ro a realizat un top in functie de tendintele studiate in ultimii trei ani. Astfel, cel mai des intalnite locuri de munca disponibile par sa ramana si in intervalul urmator cele de reprezentant vanzari, agent call center si consilier financiar.

Domeniile cu cele mai multe posturi disponibile:

1. Vanzari – 60.303 locuri de munca disponibile in ultimii trei ani; marcand o crestere cu 25% in 2012
2. IT/Telecom – 48.141 locuri de munca disponibile in ultimii trei ani, marcand o crestere cu 131% in 2012
3. Inginerie – 32.529 locuri de munca disponibile in ultimii trei ani, marcand o crestere cu 78% in 2012
4. Office Jobs – 28.474 locuri de munca disponibile in ultimii trei ani, o crestere cu 27% in 2012
5. Finante – 25.308 locuri de munca disponibile in ultimii trei ani, o crestere cu 107% in 2012

Cel mai des intalnite locuri de munca:

1. Agent vanzari
2. Operator call-center
3. Consultant financiar
4. Promoter
5. Lucrator comercial
6. Ospatar
7. Bucatar
8. Asistent manager
9. Operator de interviuri
10. Agent imobiliar

Articolul precedentVom putea vorbi la mobil in UE la tarifele din retea? Marile companii analizează aceasta varianta
Articolul următorTinerii din Romania se pot inscrie la Innovact Campus Awards