20.1 C
București
joi, iunie 13, 2024
AcasăDivertismentTopurile zileiUngaria lui Orban este cea mai corupta tara din UE. Romania sta...

Ungaria lui Orban este cea mai corupta tara din UE. Romania sta mai bine si decat Bulgaria

in:

Stiri pe acelasi subiect

Rusia plănuiește acte teroriste și de sabotaj în Uniunea Europeană

Agențiile de informații ale statelor europene au fost informate...

Romania e deja calificata la Euro2024. Nu mai sunt bilete la meciul cu Elvetia!

Romania e deja calificata la Campionatul European din Germania,...

Rezumat Video: Kosovo invinge Israel. Romania are din nou sansa sa mearga la Euro!

Echipa nationala a Israelului a pierdut cu 0-1 duminica,...

​Ungaria este percepută ca cea mai coruptă țară din blocul comunitar format din 27 de state potrivit celui mai recent raport al Transparency International, notează Politico. Clasamentul este completat de Bulgaria și România. Țara noastră nu a înregistrat nicio îmbunătățire semnificativă în ultimul deceniu.

Potrivit indexului de percepție a corupție 2022 al Transparency International, Ungaria, Bulgaria și România ocupă primele trei locuri în topul țărilor membre, cu scoruri între 42 și 46 din 100.

La nivel global, țara noastră ocupă locul 63, având o schimbare nesemnificativă față de datele din 2021, când a înregistrat 46 de puncte, cu doar un punct mai mult decât în 2022. În ultimii 10 ani, România a pendulat între 43 și 48 de puncte.

Raportul Transparency International reflectă modul în care este percepută corupția din sectorul public din 180 de state și este făcut prin acordarea de puncte, de la 0 la 100, în care 0 înseamnă foarte corupt, iar 100 deloc corupt.

Țările scandinave, cele mai puțin corupte din UE

Ungaria, Bulgaria și România se află la mare distanță de primele trei țări din UE percepute ca cele mai puțin corupte.

Top 3 cele mai puțin corupte din Uniunea Europeană este alcătuit din Danemarca, care a obținut 90 de puncte, urmată de Finlanda cu 87 de puncte și Suedia cu 83, potrivit studiului Transparency International.

Danemarca și Finlanda sunt, de asemenea, în fruntea clasamentului mondial, aceasta din urmă la egalitate cu Noua Zeelandă 87, datorită „instituțiilor lor democratice puternice și a respectului față de drepturile omului”, în timp ce Siria și Sudanul de Sud 13 și Somalia, cu un punctaj de 13, respectiv 12, „implicate în conflicte prelungite”, completează coada clasamentului.

Ce loc ocupă Rusia și Ucraina

Punctajul Luxemburgului, Marii Britanii și Austriei au scăzut semnificativ din 2017, în timp ce Irlanda este singura țară membră a UE al cărei scor s-a îmbunătățit.

Și Republica Moldova, care a primit statutul de țară candidată la UE în iunie 2022, și-a îmbunătățit, de asemenea, scorul.

Cu un punctaj de 28, Rusia are unul dintre cele mai slabe rezultate din Europa de Est, ocupând locul 137 din 180, iar invazia Ucrainei este o „reamintire clară a amenințării pe care corupția și absența responsabilității guvernamentale o reprezintă pentru pacea și securitatea globală”, potrivit unui comunicat de presă al Transparency International.

Scorul Ucrainei este doar puțin mai mare, 33 de puncte, dar țara „a întreprins reforme importante și s-a îmbunătățit în mod constant” de la începutul războiului, apreciază Transparency International.

Dar conflictul nu a pus capăt corupției din Ucraina, după cum arată scandalurile recente în care au fost implicați mai mulți oficiali.

Ultimele stiri