38.2 C
București
marți, iulie 16, 2024
AcasăACTUALITATESportUnul dintre cei mai buni antrenori de șah din lume ai momentului,...

Unul dintre cei mai buni antrenori de șah din lume ai momentului, Ivan Sokolov, va antrena timp de patru ani cea mai bună echipă națională de șah românească

in:

Stiri pe acelasi subiect

Rusia plănuiește acte teroriste și de sabotaj în Uniunea Europeană

Agențiile de informații ale statelor europene au fost informate...

Romania e deja calificata la Euro2024. Nu mai sunt bilete la meciul cu Elvetia!

Romania e deja calificata la Campionatul European din Germania,...

Rezumat Video: Kosovo invinge Israel. Romania are din nou sansa sa mearga la Euro!

Echipa nationala a Israelului a pierdut cu 0-1 duminica,...

Federația Română de Șah continuă infuzia de know-how în șahul românesc. După ce a semnat recent primul său parteneriat extern cu Federația Franceză de Șah, FR Șah întărește și echipa de antrenori cu două nume grele ale șahului mondial – olandezul Ivan Sokolov și indianul R.B Ramesh.

Marele maestru Ivan Sokolov (54 de ani), considerat unanim de comunitatea internațională de șah unul dintre cei mai buni antrenori de șah, a semnat un contract pe o perioadă de 4 ani pentru a fi căpitanul echipei naționale masculine a României, CSU ASE Superbet. Colaborarea fost posibilă cu sprijinul acordat Federației Române de Șah (de partenerul său strategic, Fundația Superbet.

Șahistul olandez de origine bosniacă, devenit antrenor din 2013 l-a antrenat intensiv pe Alireza Firouzja, cel mai tânăr jucător din istorie care depășit bariera celor 2800 puncte ELO, fost număr 2 mondial, actualmente numărul 4 mondial.

„Venirea mea la echipa națională masculină a României implică noi obiective pentru atingerea cărora am un plan pe patru ani. Principalul obiectiv meu este de a câștiga o medalie, cât mai strălucitoare și la echipele europene și o medalie la Olimpiada de Șah. Cu echipa CSU ASE Superbet îmi propun să câștigăm Cupa Europeană a Cluburilor de Șah și noua competiție, recent anunțată de FIDE – Cupa Mondială a Cluburilor de Șah. La nivel general, îmi doresc să contribui la îmbunătățirea șahului românesc”, a declarat marele maestru internațional olandez de origine bosniacă, Ivan Sokolov.

Antrenor senior FIDE și lector la multe seminarii, Sokolov a pregătit de-a lungul timpului echipa națională a Emiratelor Arabe Unite, în 2016 a început să antreneze naționala Iranului, iar din mai 2022 a preluat echipa națională a Uzbekistanului, alături de care a câștigat deja Olimpiada de la Chennai din luna august 2022. Tot în 2022 a câștigat medalia de argint cu echipa Uzbekistanului la Campionatul Mondial de Șah pe Echipe din Ierusalim. 

Legătura lui Sokolov cu șahul românesc a început acum doi ani, când a avut prima sesiune de antrenament cu Bogdan Deac, cel mai talentat jucător al României, actualmente al doilea cel mai bine cotat după Richard Rapport, jucătorul maghiar care de anul acesta joacă pentru România.

“Colaborarea cu Deac a fost fructuoasă, așa că am continuat. În urmă cu câteva luni, am fost contactat de către Federația Română de Șah pentru a ține un seminar de antrenori în Mamaia. Ulterior, mi s-a propus și să conduc echipa CSU ASE Superbet din poziția de căpitan la Cupa Europeană a Cluburilor, detaliază Sokolov drumul până la decizia de a antrena naționala României de șah.

Reamintim că la Cupa Cluburilor europene, cea mai puternică întrecere șahistică intercluburi din Europa, desfășurată în octombrie, șahul românesc prin CSU ASE Superbet a obținut cele mai bune rezultate din ultimele trei decenii – locul șase la băieți și medalia de argint la fete.

“Cu echipa CSU ASE Superbet îmi propun să câștigăm Cupa Europeană a Cluburilor de Șah și o nouă competiție, recent anunțată de FIDE – Cupa Mondială a Cluburilor de Șah. La nivel general, îmi doresc să contribui la îmbunătățirea șahului românesc”, a mai spus olandezul.

În 1987, Sokolov devenea mare maestru internațional, iar după doar un an câștiga Campionatul iugoslav. Între 1995 și 1998 a fost campion al Olandei, pentru ca în 2000 să câștige Campionatul European de șah rapid. „Regulile clare, implicarea redusă a arbitrilor (spre deosebire de alte sporturi) și pasiunea infinită sunt cele 3 lucruri pe care le iubesc la șah”, spune Sokolov.

Tot la început de decembrie, Federația Română de Șah a semnat un contract de colaborare și cu marele maestru R.B. Ramesh, și el antrenor senior FIDE și Președinte al Comitetului de Antrenori al Federației de Șah din India. A participat, în calitate de antrenor, la toate olimpiadele din 2014 până în 2022 și a obținut două medalii de bronz. Colaborarea va include 6 sesiuni (una la două luni) de antrenamente de câte o săptămână în cursul anului 2023, iar prima este programată la începutul lunii februarie 2023. Coordonatorul proiectului din partea FR Șah este Vicepreședintele Alin Berescu. Au fost deja selectați cei 15 copii care vor intra în cantoment cu Ramesh pe parcursul anului viitor.

Este o bucurie și o onoare pentru Federația Română de Șah să colaboreze cu marele maestru R.B. Ramesh, multimedaliat la Campionatele Mondiale de Juniori, Campionatele Asiatice de Juniori și posesorul a 33 de titluri naționale”, a declarat Alin Berescu.

Ultimele stiri