10.5 C
București
vineri, martie 1, 2024
AcasăACTUALITATEUrmarile coalizarii USR cu AUR: Guvernul demis NU poate impune noi restricții...

Urmarile coalizarii USR cu AUR: Guvernul demis NU poate impune noi restricții si NU poate gestiona pandemia!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Guvernul se reunește în şedinţă astăzi, la Palatul Victoria, de la ora 19,00, în prima întâlnire a miniștrilor după adoptarea moțiunii de cenzură în Parlament.

Astfel, Guvernul va adopta astăzi o hotărâre privind prelungirea stării de alertă în România cu încă 30 de zile, din cauza pandemiei de Covid-19.

Ministrul interimar al Internelor, Lucian Bode, a declarat că Guvernul care tocmai a fost demis în Parlament are puteri limitate și nu poate impune noi restricții, dacă acestea nu sunt deja prevăzute într-o lege.

Prin hotărârea de Guvern de prelungire a stării de alertă nu se promovează politici noi, ci doar se stabilesc în concret măsurile specifice unei perioade maxime de 30 de zile, pentru cât se stabilește starea de alertă, prelungire care are la bază o analiză obiectivă a factorilor de risc – vom avea și o hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență înainte de ședința de Guvern – factori care, la rândul lor, sunt prevăzuți în legea 55” – a spus Bode.

Întrebat de jurnaliști ce se întâmplă dacă apare o situație de urgență și este nevoie de aplicarea unor măsuri speciale din cauza pandemiei, ministrul demis a declarat că Parlamentul este singura instituție care poate legifera.

Cel care poate legifera e Parlamentul și se poate legifera în regim de urgență. Așa cum am spus, Guvernul nu poate adopta ordonanțe de urgență sau legi în această perioadă. Parlamentul poate să adopte astfel de acte normative și în regim de urgență se poate adopta un proiect de lege. Vorbesc de câteva zile, dacă e necesar.” – a mai spus Bode.

Ultimele stiri