19.4 C
București
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăACTUALITATEUrmarile devastatoare pentru Guvern ale nerespectarii deciziei instantei de a vinde 8%...

Urmarile devastatoare pentru Guvern ale nerespectarii deciziei instantei de a vinde 8% din actiuni angajatilor Petrom!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Romania e deja calificata la Euro2024. Nu mai sunt bilete la meciul cu Elvetia!

Romania e deja calificata la Campionatul European din Germania,...

Rezumat Video: Kosovo invinge Israel. Romania are din nou sansa sa mearga la Euro!

Echipa nationala a Israelului a pierdut cu 0-1 duminica,...

Studentii ieseni au dat lovitura in SUA cu o inima artificiala pentru copii

O echipa de tineri studenti la Universitatea de Medicina...

Obligat de instanta sa vanda angajatilor 8% din actiuni Guvernul vrea sa fenteze  hotararea judecatoreasca si sa limiteze achizitia la doar 1% din actiunile Petrom de catre angajati! Urmarile pentru bugetul statului si pentru statul de drept ale proiectului de limitare doar la 1% sunt devastatoare. Avocatul Romeo Cosma, reprezentant al angajatilor care au castigat in instanta subliniaza ca actiunile de tergiversarea punerii in aplicare a hotararii judecatoresti, ori instrainarea actiunilor catre alte parti pot fi interpretate ca fapte penale.

Reporter: Care sunt urmarile proiectului de hotarare de guvern asa cum este pus el in dezbatere acum la Ministerul Economiei?

Avocat Romeo Cosma: Ca sa raspundem la intrebare trebuie sa fim constienti ca Romania isi doreste sa fie un stat de drept, ceea ce inseamna ca trebuie sa existe o concordanta perfecta intre reglementarile unui act normativ cu putere de lege, asa cum este Ordonanta Guvernului 55/2003 si Hotararea de Guvern data in aplicarea acestei ordonante. In actul normativ cu putere de lege, Guvernul Romaniei, statul roman, recunoaste in patrimoniul salariatilor societatii Petrom, la momentul privatizarii, nasterea unui drept de a cumpara, la pretul la care s-a facut privatizarea, pana la 8 la suta din capitalul social al acesteia.

Participatia reprezenta, aceasta participatie, aceasta modalitate de privatizare, acest drept al salariatilor de a deveni actionari ai societatii este un drept recunoscut de lege. Guvernul Romaniei a ales, in perioada de dupa 2003, a ales sa nu respecte prevederile acestei ordonante si nu a emis Hotararea de Guvern care ar fi stabilit procedura de urmat, astfel incat dreptul salariatilor sa se poata si materializa. Din aceasta perspectiva salariatii au fost nevoiti sa apeleze la puterea judecatoreasca si s-a format un dosar, in 2015.

Este vorba de dosarul 1442, inregistrat pe rolul instantelor de contencios administrativ si fiscal, solutionat definitiv de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie. De remarcat este faptul ca in acest dosar, de Contencios Administrativ, asa cum au mai spus, Guvernul Romaniei, Statul roman a fost obligat sa emita hotararea de Guvern care sa asigure punerea in aplicare a ceea ce legea recunostea ca drept al salariatilor. Din momentul la care aceasta hotarare judecatoreasca a Inaltei Curti a ramas definitiva, Guvernul a fost obligat si la plata unor daune.

Am urmarit comunicarile publice de pana acum si cred ca ne aflam in fata unei confuzii. Daunele de o mie de lei pe zi, la care a fost obligat Guvernul Romaniei, reprezinta daune pentru fiecare salariat in parte nu pentru toti salariatii, nu pentru intregul dosar. Pentru ca in procesul acesta au fost peste 20.000 de reclamanti, iar Inalta Curte de Casatie si Justitie, potrivit normelor de procedura civila si potrivit celorlalte norme ce reglementeaza raporturile partilor in cazul existentei unui litigiu, orice fel de litigiu, drepturile fiecarui reclamant la despagubiri presupun faptul ca Guvernul Romaniei este obligat sa plateasca o mie de lei pe zi pentru fiecare zi de intarziere, pentru fiecare din cei peste 20.000 de salariati indreptatiti sa devina actionari ai societatii Petrom.

Iarasi o chestiune importanta. Remarcati va rog ca exista un interes patrimonial nelegal si injust lipsit de echitate al Guvernului de a nu finaliza procedura de privatizare, respectiv de a nu transfera, de a nu reglementa cadrul legal in care se poate realiza acest transfer al actiunilor, respectiv 8% catre salariati din actiunile Petrom, deoarece in toata aceasta perioada, potrivit dispozitiilor Legii 31/1990 Guvernul Romaniei a incasat dividende in fiecare an in functie de profitul realizat de Petrom. A incasat dividende pentru cei 8%. Exista si exista, fara indoiala, un interes material direct, dar nelegitim, ilegal pentru Guvernul Romaniei de a nu finaliza aceasta procedura de privatizare si de a nu le recunoaste drepturile, de a nu reglementa maniera concreta in care salariatii pot deveni actionari ai acestei societati, ai societatii Petrom.

Nu inteleg ratiunile care stau la baza unei hotarari a guvernului de a limita dreptul la doar 1% din actiuni!

Reporter: Exista posibilitatea ca Guvernul sa scape de penalitati?

Avocat Romeo Cosma: Fara indoiala vor trebui achitate daunele respective. Acum ne aflam in ziua sau in preziua momentului la care Guvernul, ratiunile Guvernului imi scapa, nu reusesc sa inteleg exact, se lucreaza la emiterea unei hotarari de Guvern care ar trebui sa fie in concordanta cu Ordonanta de Urgenta a Guvernului 49 per 97 si ordonata 55/2003.

Dar, totodata ar trebui sa fie si in concordanta cu dispozitivul deciziei civile pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie in dosarul de contencios administrativ despre care v-am facut vorbire. Surprinderea noastra este in sensul in care Guvernul discuta de reglementarea unei proceduri in care sa nu se transmita, sa nu se recunoasca ca salariatii pot cumpara pana la 8% din actiunile Petrom-ului, ci sa limiteze acest drept la 1 la suta din actiunile Petrom-ului. Iata o prima incalcare a normelor legale despre care am facut vorbire, dar totodata si o nerespectare a hotararii judecatoresti…, acea decizie a Inaltei Curti de Casatie si Justitie de care am facut vorbire.

Totodata se incearca o limitare a persoanelor care pot deveni actionari. Intelegem ca in proiectul, sau in nota de fundamentare, pentru aceasta hotarare de Guvern se vorbeste chiar de vanzarea actiunilor catre OMV, OMV care nu este deloc persoana indreptatita. Daca ar fi sa aruncam o privire de ansamblu asupra intregii legislatii din Romania si facand o judecata extrem de generala, simpla, dar extrem de reala, practic Guvernul intentioneaza sa transfere catre un tert catre OMV ceea ce li s-ar cuveni salariatilor.

La acest moment ne cam aflam in ipoteza savarsirii unei infractiuni de delapidare

Reporter: Ar putea Guvernul sa creeze posibilitatea OMV de a cumpara actiunile?

Avocat Romeo Cosma: Mi-e foarte greu sa am o certitudine cu privire la obiectivele Guvernului chiar cu intelegerea mea de profesionist al dreptului si de o persoana care a manifestat tot timpul un respect fata de lege. Daca Guvernul chiar urmareste sa transfere aceste actiuni sau sa creeze posibilitatea societatii OMV Petrom de a cumpara actiunile OMV-Petrom, asta ar insemna, practic, o nerespectare a legii si o nerespectare a unei hotarari judecatoresti pronuntata in contradictoriu cu Guvernul Romaniei.

Deci opinia mea ca specialist al dreptului este ca ne aflam in fata unei potentiale ilegalitati flagrante. Va spuneam ca mi-e greu sa imi imaginez pentru ca, nu pot efectiv sa imi imaginez, cum Guvernul unei tari democratice si a unei tari membra a Uniunii Europene semnatara a Conventiei Europene a Drepturilor Omului poate incalca atat de flagrant drepturile unor persoane in beneficiul unei societati comerciale, care nu face parte in niciun fel din fondul discutiei ca sa o spunem asa. Este o favorizare a unei societati pe care efectiv nu intelegem de ce Guvernul doreste sa favorizeze. Bine daca ar fi sa fiu si mai riguros, la acest moment ne cam aflam in ipoteza savarsirii unei infractiuni de delapidare sau pregatirea savarsirii unei infractiuni de delapidare. Dar o astfel de discutie in coordonate penale este probabil total nepotrivita la acest moment si cred ca s-ar putea sa exagerez, desi semnele arata ca nu.

Consecinte devastatoare pentru statul roman

Reporter: Care ar fi concret consecintele pentru Guvern, pentru ca politicienii vin si pleaca?

Avocat Romeo Cosma: Pentru statul roman consecintele pot fi devastatoare. In primul rand guvernul unei tari trebuie sa se bucure de incredere de partea populatie. Este foarte greu sa discutam despre increderea din partea populatiei sau chiar si  incredere internationala si o incredere din partea organismelor internationale la care Romania este parte, atata vreme cat Guvernul Romaniei alege sa incalce legea nu sa respecte legea.

Date fiind atributiile constitutionale pe care le are guvernul, respectiv reprezinta puterea executiva in stat si contribuie la aducerea la indeplinire a normelor legale. Daca Guvernul Romaniei se pozitioneaza incalcand normele legale, de aici incolo discutia devine efectiv greu de gestionat pentru ca orice este posibil.

Daca ar fi existat un respect pentru drepturile civile cu certitudine da, dar Guvernul a ales sa abordeze o alta cale sau cel putin indiciile de pana acum plaseaza Guvernul intr-o altfel de abordare. Guvernul Romaniei ignora in totalitate drepturile legale pe care le au acesti salariati. Si atunci pur si simplu de o maniera dictatoriala vor sa impuna o solutie nelegala.

Vom sesiza Curtea Europeana a Drepturilor Omului

Reporter: Cat de departe veti merge?

Avocat Romeo Cosma: In discutie fiind, in esenta respectarea dreptului de proprietate, mai exista o vocatie cu privire la dreptul de proprietate in beneficiul salariatilor, cu certitudine vom sesiza Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Ne vom adresa instantelor romanesti pentru a proteja drepturile acestor salariati, dar toate demersurile se vor circumscrie cailor si procedurilor pe care in legislatia Romaniei si reglementarile cuprinse in tratatele internationale unde Romania este parte o ofera cetatenilor Romaniei. Noi nu vom face o revolutie ci ne vom cauta dreptatea.

Ultimele stiri