Acasă Angajari Vestea buna: H&M a trecut de 11.000 de angajati in Romania! Vestea...

Vestea buna: H&M a trecut de 11.000 de angajati in Romania! Vestea proasta: salariul pe care il platesc!

13

Peste 11.000 de salariați din România lucrează, direct sau indirect, pentru producătorul de haine suedez H&M. Astfel, unităţi de producţie cu afaceri de circa 880 de milioane de lei trimit peste graniţă haine şi pantofi către 4.000 de magazine din toată lumea.

„H & M lucra la început în Ro­­mâ­nia în sistem de lohn şi doar hai­nele basic. Acum însă, din datele noastre ei lu­crează doar în sistem integrat şi doar anu­­mite produse speciale pen­tru bran­durile mai scumpe precum COS. Pen­tru brandul H & M în Ro­mânia se mai produc doar colecţiile cele mai scum­pe, ce­le de designer“, spune un pro­ducător local, furnizor al H & M, pentru zf.ro

Iniţial producătorii locali lucrau doar în sistem de lohn, ceea ce însemna că retailerul trimite către furnizor atât ma­terialele cât şi modelul şi toate ce­lelalte elemente, iar furnizorul doar exe­cută. Odată cu dezvoltarea pieţei unii pro­ducători au ajuns să proiecteze chiar şi unele modele de haine pe care le trimit spre aprobare retailerului de mo­dă.

Odată ce acestea sunt aprobate, fa­brica este cea care alege şi materia­le­le şi alte elemente secundare. În acest con­text, valoarea adăugată brută a cres­cut, iar fabricile au ajuns unii dintre cei mai mari angajatori.

Pentru că lu­crea­ză în sistem integrat, aceste fabrici primesc şi mai mulţi bani de la retaileri şi îşi permit să plătească şi salarii pe mă­sură, ce ajung la 2.000 de lei brut (450 de euro brut). În continuare însă, pro­ducătorii în lohn sunt cei care acordă salarii egale cu minimul pe economie.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos