17.2 C
București
vineri, februarie 23, 2024
AcasăDivertismentVideoclipul zileiVIDEO-A murit celebrul compozitor grec Vangelis

VIDEO-A murit celebrul compozitor grec Vangelis

in:

Stiri pe acelasi subiect

Kelvin Kiptum, deţinătorul recordului mondial la maraton a murit

Kenyanul Kelvin Kiptum, deţinătorul recordului mondial la maraton, şi...

Fosta sotie a presedintelui CJ Cluj a fost gasita moarta in casa la doar 47 de ani

Fosta soție a președintelui Consiliului Județean Timiș, Alin Tișe,...

Primar din Olt mort intr-un accident rutier. Ambulanta s-a ciocnit cu un SUV!

Primarul comunei Gradinari Olt, Mihai Ioana, in varsta de...

Vangelis, muzician grec care a compus coloanele sonore pentru multe filme de la Hollywood, a murit joi la vârsta de 79 de ani, transmite Le Figaro. Evángelos Odysséas Papathanassíou, cunoscut universal cu numele de scenă Vangelis, a câștigat mai multe premii internaționale pentru partiturile sale de film.

El a fost unul dintre pionierii mondiali ai muzicii electronice, alături de Jean-Michel Jarre, Kraftwerk și Klaus Schulze.

În 1981, a fost distins la Premiile Oscar pentru partitura filmului „Chariots of Fire”, regizat de regizorul britanic Hugh Hudson. Tema sa amplă și maiestuoasă avea să fie folosită de mai multe ori, în special în reclame pentru un lanț american de fast-food, un producător de automobile și Crucea Roșie. Douăzeci de ani mai târziu, el avea să scrie tema pentru Cupa Mondială de fotbal, care a avut loc în Coreea de Sud și Japonia.

Născut la 29 martie 1943 la Volos, în regiunea Tesalia, a început să cânte la pian de la 4 ani. La începutul anilor 1960, s-a alăturat unei formații de jazz de succes, The Firminx. Însă la Paris, în urma evenimentelor din mai 1968, a compus primul său hit, Rain & Tears, cu grupul Aphrodite’s Child, alături de cântărețul Demis Roussos, care a urmat o carieră de succes în Franța. Versurile cântecului au fost scrise de Boris Bergman. Trupa s-a despărțit în 1972, iar Vangelis a terminat singur conceperea albumului 666, un disc de referință pentru ceea ce pe atunci se numea rock progresiv.

Foarte repede, muzica de film a devenit principala sa activitate, tot la Paris. Primul film pentru care a compus în 1970 a fost Sex Power. În anul următor, a lucrat îndeaproape cu regizorul de documentare Frédéric Rossif. În 1972 a lansat primul său album solo, Fais en sorte que ton rêve soit plus long que la nuit. Doi ani mai târziu, trupa britanică Yes l-a rugat să îl înlocuiască pe pianistul virtuoz Rick Wakeman, care a devenit solist. Vangelis a refuzat oferta, preferând să își dezvolte propriile proiecte. Acest lucru nu l-a împiedicat să se stabilească la Londra, unde a compus materialul pentru patru albume solo produse sub numele de Vangelis.

Câștigarea premiului Oscar din 1982 i-a deschis larg porțile Hollywood-ului. A devenit colaboratorul preferat al lui Ridley Scott, care i-a oferit în același an partitura filmului Blade Runner. Zece ani mai târziu, cei doi bărbați au lucrat la ”1492”, povestea descoperirii Americii de către Cristofor Columb. A compus coloana sonoră a filmului Lune de Fiel al lui Roman Polanski în 1993, înainte de a se retrage din muzica de film.

A revenit la muzica de film alături de americanul Oliver Stone în 2004, cu filmul premiat Alexander. A fost membru al juriului Festivalului de Film de la Cannes din 1991, sub președinția lui Roman Polanski, anul în care filmul Barton Fink al fraților Coen a câștigat Palme d’Or.

(Foto: Facebook / Vangelis)

Ultimele stiri