12.4 C
București
sâmbătă, mai 18, 2024
AcasăSocialSanatateVIDEO - Cercetatorii ROMANI au inventat solutia care apara carnea de E.coli...

VIDEO – Cercetatorii ROMANI au inventat solutia care apara carnea de E.coli si salmonela! Cine are interes sa nu fie folosita?

in:

Stiri pe acelasi subiect

Ciolacu si-a amintit brusc despre drepturile romanilor din Ucraina

Dupa ce ani de zile politicienii romani nu au...

Încă o minivacanță pentru români: Punte peste 4 zile

O nouă minivacanță se apropie pentru români. Vor putea...

Milioane de romani raman fara ajutoarele de la stat pentru plata facturilor

Cardurile de energie plătite din bani europeni dispar de...

Cercetătorii din Cluj au creat o soluţie care odată pulverizată pe carne formează o barieră care o protejează de bacterii periculoase precum salmonela sau E.coli. În plus, substanţa încetineşte procesul de oxidare al cărnii refrigerate care ar putea avea un termen de valabilitate mai lung cu aproape o săptămână.

Soluţia creată de cercetătorii Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca a fost perfecţionată pe parcursul a trei ani de studii, scrie digi24.ro

„A avut un efect antimicrobian foarte puternic, iar carnea a ajuns să îşi păstreze calitatea mai mult cu o săptămână faţă de ce există în acest moment în supermarketuri”, spune un cercetător.

„O carne refrigerată este carnea cu aroma și savoarea cea mai bună. Sigur presupune şi un termen de risc, termen de valabilitate redus. Mărirea termenului de valabilitate este un deziderat”, declară Marian Mihaiu, şeful laboratorului sanitar-veterinar DSVSA Cluj.

Odată pulverizată pe carne, soluţia reduce semnificativ numărul bacteriilor periculoase sau le elimină complet.

„Se multiplică tot ce înseamna contaminare, mai ales cu germeni din zona tubului digestiv. Dacă se secționează un pic de intestin, ajunge pe carne, și un gram are milioane de microbi care apoi găsesc un mediu de dezvoltare bun pe carne”, adaugă Marian Mihaiu.

Soluţia are la bază extracte naturale şi chiar dacă nu este nocivă, cercetătorii recomandă spălarea cărnii, înainte de preparare. Proiectul cercetătorilor a fost finanţat cu 50 de mii de lei printr-un cec de inovare de la Ministerul Educaţiei.

Vezi aici Video:

Echipa de cercetători a mai creat un produs asemănător: folia biodegradabilă antimicrobiană pentru fructe şi legume pentru care va primi brevet de invenţie anul acesta.

YouTube video player

Ultimele stiri

Exit mobile version