25.4 C
București
miercuri, iulie 10, 2024
AcasăDivertismentVideoclipul zileiVIDEO-Lupte de strada in Rusia, dupa anuntul lui Putin privind mobilizarea pentru...

VIDEO-Lupte de strada in Rusia, dupa anuntul lui Putin privind mobilizarea pentru razboi

in:

Stiri pe acelasi subiect

Rusia plănuiește acte teroriste și de sabotaj în Uniunea Europeană

Agențiile de informații ale statelor europene au fost informate...

Victorie simbolica a rusilor la Avdiivka

Victorie simbolică a rusilor la Avdiivka după ce armata...

Zelenski vrea o ”resetare” în conducerea ţării

Volodimir Zelenski a declarat ca vrea o  ”resetare” de...

Noua specializare a elevilor ruși: pilotarea dronelor!

Elevii din Rusia vor învăţa despre tehnologia dronelor pentru...

Mişcarea tineretului prodemocraţie din Rusia „Vesna” a lansat miercuri un apel la organizarea în aceeaşi zi a unui protest pe întregul teritoriu al Federaţiei Ruse împotriva mobilizării militare parţiale decretate anterior de către preşedintele Vladimir Putin, relatează publicaţia independentă rusă Meduza.io, care transmite din afara ţării, după ce a fost declarată „agent străin” de către regimul de la Moscova.

Potrivit Agerpres, militanţii acestei organizaţii, cu sediul la Sankt-Petersburg, îi cheamă pe cetăţenii ruşi să se adune la ora 19:00 în centrele oraşelor lor la o acţiune de protest naţională sub lozinca „Niet moghilizaţii!”, asociind în mod sugestiv cuvintele ‘moghila’ (mormânt) şi ‘mobilizaţia’ (mobilizare), într-un cuvânt inexistent de fapt în limba rusă.

„Mii de bărbaţi ruşi – taţii, fraţii şi soţii noştri – vor fi aruncaţi în maşina de tocat a războiului. Pentru ce vor muri? Pentru ce vor plânge mamele şi copiii lor?”, subliniază organizaţia în apelul său difuzat prin Twitter.

Preşedintele rus a ordonat miercuri o mobilizare militară parţială şi s-a angajat – într-un discurs televizat către naţiune – să utilizeze „toate mijloacele disponibile” pentru a proteja teritoriul rus, după ce patru regiuni ucrainene ocupate de forţele ruse au anunţat în urmă cu o zi organizarea unor referendumuri în vederea anexării acestor teritorii de către Rusia, potrivit agenţiilor internaţionale de presă.

Aceste referendumuri, deja denunţate de Kiev şi Occident ca „imposturi”, vor creşte considerabil mizele conflictului care a intrat deja în a şaptea lună în Ucraina, dând Moscovei posibilitatea de a acuza forţele ucrainene că îi atacă propriul său teritoriu, subliniază observatori occidentali.

Responsabilii numiţi de Moscova în patru regiuni din Ucraina ocupate de Rusia – Doneţk şi Lugansk, în est, şi Herson şi Zaporojie, în sud – au declarat marţi că vor organiza referendumuri în decurs de cinci zile, începând de vineri.

Într-un discurs înregistrat în avans şi adresat naţiunii miercuri dimineaţă, Putin a acuzat Occidentul că încearcă să-i „distrugă” ţara prin susţinerea Kievului şi a declarat că Rusia trebuie să-i sprijine pe cei din Ucraina care „vor să-şi hotărască propriul viitor”.

Citește și Rubla s-a depreciat iar acţiunile companiilor ruseşti s-au prăbuşit după anunţarea mobilizării rezerviştilor

În semn că Rusia se pregăteşte pentru un conflict prelungit, care se poate intensifica, Duma de Stat rusă, camera inferioară a parlamentului, controlată de Kremlin, a votat marţi pentru înăsprirea legilor împotriva dezertării, capitulării, abandonării tehnicii militare pe câmpul de luptă de către trupele ruse. Deputaţii au votat de asemenea pentru introducerea unor eventuale pedepse cu până la 10 ani de închisoare pentru soldaţii care refuză să lupte, potrivit Meduza.io.

Dacă va fi aprobată de către Consiliul Federaţiei (camera superioară), aşa cum se prevede, şi apoi promulgată de Putin, legea va întări prerogativele comandanţilor pe fondul moralului scăzut al trupelor.

Ultimele stiri