Acasă Videoclipul zilei VIDEO Momentul producerii exploziei din Beirut. S-a simtit pana in Cipru!

VIDEO Momentul producerii exploziei din Beirut. S-a simtit pana in Cipru!

244


Cel putin 27 de morti si 2.500 de raniti s-au inregistrat in urma exploziilor de la Beirut, potrivit unui bilant provizoriu al Ministerului Sanatatii din Liban.

„Cladirile tremura”, a postat pe Twitter un locuitor din oras, afirmand ca „toate geamurile apartamentului sau au explodat”.

„Am vazut o minge de foc si fum ridicandu-se deasupra Beirutului. Oamenii tipau si alergau, multi dintre ei sangerand. Balcoanele au cazut de pe cladiri. Geamurile din cladiri inalte s-au distrus si au cazut pe strada”, a declarat un martor al Reuters.

Crucea Rosie libaneza a anuntat ca spitalele din Beirut sunt excedate, numarul persoanelor ranite care solicita ingrijiri fiind extrem de mare.

De asemenea, Crucea Rosie a facut apel la donarea de sange.

Exploziile violente din Beirut ar putea sa fi fost cauzate de „materiale explozibile” confiscate si stocate in depozit „de ani”, a estimat marti un inalt responsabil al securitatii.

„Se pare ca a fost un depozit care avea materiale explozive confiscate de ani de zile si s-ar parea ca ar fi vorba de materiale foarte explozive”, a declarat directorul general al Sigurantei generale, Abbas Ibrahim, care s-a deplasat in zona. „Serviciile in cauza efectueaza ancheta in acest caz, vor spune care este natura incidentului”, a adaugat el.

Explozia care a distrus cartierul portului din Beirut (Liban) a afectat mare parte din Capitala, cu cladiri distruse si case prabusite.

Aproape toate vitrinele magazinelor din cartierele Hamra, Badaro si Hazmieh au sarit in aer, la fel ca si geamurile autoturismelor. Numeroase masini au fost de altfel abandonate, cu airbag-urile umflate.

In Cipru, insula din vestul Libanului, localnicii au auzit doua zgomote puternice succesive. Un rezident din Nicosia a spus ca a simtit cum se misca locuinta.

Multe cladiri au fost avariate de explozie, inclusiv sediul fostului premier Saad Hariri si biroul CNN, pagubele ajungand pana la 10 kilometri, au declarat unii martori, iar imaginile facute publice pe internet arata cum masinile au fost rasturnate.

Presedintele libanez, Michel Aoun, a convocat marti seara o ”reuniune de urgenta” a Consiliului Suprem de Aparare, dupa exploziile violente care au zguduit zona portului din Beirut, a anuntat biroul presedintelui, relateaza AFP.

La randul sau, premierul Hassan Diab a decretat miercuri zi de doliu national ”pentru victimele exploziei din portul Beirut”.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos