29 C
București
luni, aprilie 15, 2024
AcasăSocialSanatateZeci de mii de romance VOR FI NEVOITE sa scoata mai multi...

Zeci de mii de romance VOR FI NEVOITE sa scoata mai multi BANI din buzunare! Legea este noua!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Noua specializare a elevilor ruși: pilotarea dronelor!

Elevii din Rusia vor învăţa despre tehnologia dronelor pentru...

Jumatate din copiii navetisti isi vor plati abonamentele integral din 8 ianuarie

Federatia operatorilor de transport anunta ca elevii din 19...

S-a declarat epidemie de rujeola la nivel national!

Ministerul Sanatatii a declarat epidemie de rujeola la nivel...

Din vara acestui an, în România se va aplica un nou Regulament al Comisiei Europene care reglementează modul în care sunt puse pe piaţă alimentele pentru bebeluşi, inclusiv laptele praf pentru sugari. Peste patru ani, conţinutul formulelor pentru sugari va fi altul, iar retailerii nu vor mai putea organiza promoţii pentru a accelera vânzarea acestor produse.

O directivă Europeană privind mâncarea dietetică (nr. 609/2013), adoptată în iunie 2013, dar care va fi pusă în aplicare începând cu 20 iulie anul acesta, va schimba regulile pe piaţa produselor destinate bebeluşilor şi persoanelor cu nevoi alimentare speciale. Etichetarea şi conţinutul acestor produse vor fi diferite, Comisia urmând să elaboreze şi să adopte mai multe acte delegate în acest scop.

Un prim act delegat a fost deja adoptat de Comisia Europeană în septembrie 2015 (UE 2016/127) şi urmează a fi pus în aplicare începând cu 22 februarie 2020, cu excepția formulelor de început și a formulelor de continuare pe bază de hidrolizate proteice, în cazul cărora se aplică de la 22 februarie 2021.

Adio lapte praf la promoţie

Comisia Europeană a reglementat modul în care producătorii şi retailerii pot promova prin reclame şi alte strategii de marketing laptele formulă pentru sugari. Cu scopul de a încuraja alăptarea naturală, din 2020 comercianţii nu vor mai putea organiza campanii promoţionale cu lapte praf şi nici nu vor mai putea vinde sub preţul de producţie atunci când vor să scape de stocuri.

„În cazul formulelor de început nu se practică publicitatea la punctele de vânzare, distribuirea de eșantioane și nici nu se aplică alte practici de promovare a vânzării directe către consumator la nivelul comerțului cu amănuntul, precum etalări speciale, bonuri de reducere, prime, vânzări speciale, vânzări în pierdere și vânzări cuplate”, se menţionează în Regulamentul delegat. Potrivit sursei citate, publicitatea făcută formulelor de început se va limita la publicațiile specializate în puericultură și la publicațiile științifice. „Statele membre pot să impună și alte restricții sau interdicții acestei publicități”, se mai arată în Regulament.

Cum vor arăta noile etichete

În cazul laptelui pentru bebeluşi, Regulamentul menţionat şi Regulamentul delegat aprobat anul trecut  prevăd faptul că eticheta trebuie să facă o distincţie clară între formulele de început şi cele de continuare produse pentru sugarii de peste 6 luni, prin text, imagini și culori utilizate. De asemenea, eticheta  trebuie să furnizeze informațiile necesare cu privire la utilizarea corespunzătoare a produselor, astfel încât să nu descurajeze alăptarea. Totodată, prezentarea și publicitatea formulelor de început și a formulelor de continuare nu trebuie să utilizeze termenii „umanizat”, „maternizat”, „adaptat” sau termeni similari.

Continuarea pe capital.ro

Ultimele stiri