16 C
București
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăACTUALITATEProiect de lege semnat PNL: Daca nu iti faci analizele periodic si...

Proiect de lege semnat PNL: Daca nu iti faci analizele periodic si apoi ajungi la doctor, ITI PLATESTI SINGUR tratamentul!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Liberalul Iulian Dumitrescu are interdicţie de exercitare a funcţiei după ancheta DNA

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Iulian Dumitrescu, are interdicţie...

O tara blocata de proteste! Medicii nu vor mai elibera niciun document de la 1 februarie

După protestele transportatorilor, ale fermierilor și amenințările altor categorii...

Investitii de 11 miliarde in spitalele din Romania! Rafila anunta o schimbare de amploare

Alexandru Rafila, ministrul sanatatii a anuntat din prima zi...

128 deputaţi şi senatori – 109 de la PNL, 5 PSD, 3 UDMR, 2 MP şi 9 de la minorităţi – au înaintat la sfârşitul lunii decembrie o propunere legislativă privind prevenţia în sănătate, politică ce ar trebui pusă în practică de o agenţie în domeniu – Agenţiei Naţionale de Prevenţie în Sănătate (ANPS) şi care ar urma să deruleze şi monitorizeze programele naţionale.

Potrivit, propunerii legislative, toţi românii vor fi obligaţi să participe la programele naţionale de prevenţie iniţiate de ANSP, dacă vor să nu fie buni de plată în caz că se îmbolnăvesc.  Cei care nu vor pot semna un act prin care să refuze implicarea în proiectele Agenţiei. Astfel, românii pot renunţa la vaccinare sau la participarea la programele de diagnostic precoce, însă, vor fi obligaţi, ulterior, să plătească din propriul buzunar tratamentele în cazul bolilor care ar fi putut fi prevenite prin programele respective. În textul legii este dat exemplul unei paciente cu cancer mamar depistat în stadul III, care a refuzat participarea la programele de despistare prin mamografie. Astfel, ea ar putea fi obligată, în cazul în care legea este adoptată, să suporte o contribuţie de 10-20% la tratamentele care i se administrează, deşi, în mod normal, acest tip de tratament este gratuit. De asemenea, explică iniţiatorii în expunerea de motive, un pacient cu hipertensiune arterială, care a să se prezinte la controlul medical solicitat de medic, poate fi obligat să suporte 50% din toate costurile de diagnostic şi tratament, dar şi neplata concediului medical.


Citeste si:

Daca iti apare asa ceva pe unghii DU-TE URGENT la doctor! E mai periculos decat iti dai seama!

Niciun doctor nu ti-a spus asta! Ce se intampla daca rupi in doua medicamentele?!


Fostul ministru al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, semnatar al proiectului, nu vede o problemă în condiţionările pe care legea le propune. „Proiectul  prevede ca cetăţenii să fie informaţi, să primească gratuit aceste servicii de prevenţie ca un drept şi o responsabilitate a statului român faţă de ei, dar solicită ca şi cetăţenii să înveţe să fie responsabili faţă de propria sănătate. De aceea, cetăţenii pot refuza, potrivit prevederilor din proiectul de lege, în scris, serviciile de prevenţie, însă în cunoştinţă de cauză, fiind avertizaţi că dacă se vor îmbolnăvi pentru că nu au participat la programe de prevenţie vor suporta parţial sau total costurile tratamentelor”, a declarat Nicolăescu. Cât şi cum vor plăti, asta ar urma să se stabilească prin normele metodologice ale legii, a precizat fostul ministru.

Pentru a încuraja oamenii să participe la programele de prevenire a bolilor iniţiate de ANSP, textul propunerii legislative prevede acordarea de stimulente financiare beneficiarilor care îşi menţin starea de sănătate. Banii vor fi luaţi sub formă de rambursări din bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS). Rambursarea se va face într-un cont de economii de sănătate (CES) şi nu va intra direct în buzunarul beneficiarului. Banii vor putea fi folosiţi exclusiv pentru servicii medicale. În cazul în care fondurile strânse nu sunt folosite, ele vor fi ataşate pensiei.

 

Ultimele stiri