9.2 C
București
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăACTUALITATEPropuneri otrăvite din partea Rusiei: România se poate uni cu Moldova... pe...

Propuneri otrăvite din partea Rusiei: România se poate uni cu Moldova… pe calea referendumului!

in:

Stiri pe acelasi subiect

România cere despăgubiri pentru tezaurul nereturnat de ruși

Problema tezaurului românesc blocat în Rusia ajunge în Parlamentul...

Rezumat Video: Kosovo invinge Israel. Romania are din nou sansa sa mearga la Euro!

Echipa nationala a Israelului a pierdut cu 0-1 duminica,...

Studentii ieseni au dat lovitura in SUA cu o inima artificiala pentru copii

O echipa de tineri studenti la Universitatea de Medicina...

Ambasadorul Federației Ruse la București pune paie pe foc despre unirea dintre Republica Moldova cu România cu cateva zile înainte de sărbătorirea a 100 de ani de la Marea Unire. Valeri Kuzmin, a declarat, joi, la Suceava, că România ar putea urma calea referendumului privind unirea cu Republica Moldova, deşi a fost ambasador în Republica Moldova şi ştie că doar 21% din moldovenii de peste Prut ar fi pentru acest deziderat.

„În România, nu de puține ori am auzit care ar fi partea legală, sau cum ar trebui să se unească România cu Republica Moldova: în baza dreptului istoric sau cu ajutorul referendumului. Având în vedere că aveți aceste detalii eu v-aș propune să mergeți pe ideea referendumului, ținând cont că o astfel de situație s-a întâmplat în Crimeea”, a spus Kuzmin.

El a arătat că în Crimeea s-a organizat un referendum pentru alipirea la Federația Rusă la care participarea a fost de peste 90 la sută și că această voință a populației din această regiune nu este recunoscută în timp ce Kosovo, unde nu s-a organizat referendum, este recunoscut ca stat de foarte multe țări, menționând că mai mult de 22 de țări europene au votat pentru recunoașterea Kosovo, dar că din acestea nu face parte și România.

Valeri Kuzmin a spus că a auzit discutată ideea unei eventuale unificări în mai multe grupuri, de ambele maluri ale Prutului. Kuzmin a fost ambasadorul Rusiei în Republica Moldova în perioada 2007-2012.

Potrivit unui sondaj doar 21% dintre cetățenii Republicii Moldova au declarat în 2015 ca ar vota pentru unirea cu România potrivit datelor Barometrului Opiniei Publice, realizat la comanda Institutului de Politici Publice de la Chișinău și cu sprijinul Fundației Soros.

Potrivit aceluiași sondaj 53% din cei chestionați s-ar pronunța, în cazul unei consultări populare, împotriva unirii dintre cele două state, în timp ce 14% s-au declarat indeciși în legătură cu acest subiect, iar 9% au afirmat că nu vor participa la un astfel de referendum.

Sondajul a fost realizat în perioada 8 noiembrie — 1 decembrie 2015, pe un eșantion de 1.160 de persoane din 164 de localități ale Republicii Moldova.

Ultimele stiri