9.2 C
București
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăEconomieScapam de comisioanele practicate de banci! Vezi de cand!

Scapam de comisioanele practicate de banci! Vezi de cand!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Băncile ar putea fi obligate să nu mai perceapă comisioane pentru administrarea, depunerea și retragerea de numerar din conturile curente de bază, potrivit unui proiect de ordonanță. Actul normativ ar urma să transpună o directivă privind serviciile de plată la nivel european și ar trebui să înlesnească accesul consumatorilor la serviciile bancare de plată, precum și să facă mai ușoară compararea costurilor între bănci, dar și transferul conturilor de la o bancă la alta.

Românii ar putea scăpa de o serie de comisioane percepute de bănci. În baza acestui proiect, redactat de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC), pentru conturile curente care oferă sericii de bază – un termen nou introdus – clienții băncilor ar urma să nu plătească nimic.

Potrivit unui articol din proiectul de transpunere a Directivei 92/2014, instituțiile de credit sunt obligate să ofere gratuit serviciul de deschidere, închidere și administrare a unui cont curent de bază, dar și să nu taxeze serviciul de depunere și retragere de numerar.

În definirea termenilor, proiectul de ordonanță face distincție între serviciul de plată și operațiunea de plată, ultimul însemnând acțiunea inițiată de plătitor sau de beneficiarul plății de a depune, transfera sau retrage fonduri. Astfel, este neclar dacă banca nu are dreptul să ceară bani de la consumator pentru că îi oferă posibilitatea de a retrage bani de la un bancomat, dar poate să îi pună comision de retragere, ori dacă nu are voie să ceară nici un ban pentru astfel de operațiuni.

Băncile vor putea percepe însă comisioane „rezonabile” pentru serviciile de debitare directă și pentru transferurile de bani pentru un număr minim de 15 operațiuni pe lună, potrivit propunerilor ANPC.

Aceste comisioane „rezonabile” vor fi stabilite în funcție de venitul național și de media comisioanelor din piață.

Termenul de transpunere al Directivei este septembrie 2016.

Citeste continuarea pe profit.ro.

Ultimele stiri